Magyarországot bírálja a cigányok miatt a Spiegel

Vágólapra másolva!
A magyarok többsége szerint "a romák egyáltalán nem tartoznak Magyarországhoz" a Spiegel című német lap szerint, amely Orbán Viktor kormányfőt is felsorolja a kisebbségekkel szembeni ellenérzésekből tőkét kovácsoló politikusokról szóló listáján. A cigányok elleni gyűlöletet a lap szerint a Jobbik használja ki leginkább.
Vágólapra másolva!

Nigel Farage euroszkeptikus brit politikus és Ovadia Joszéf ultraortodox rabbi mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felkerült a Spiegel című tekintélyes német lap online kiadásának "provokátor" politikusokat soroló listájára. A kilenc politikust felsoroló összeállítás (német nyelven itt olvasható) apropóját egy németországi politikai botrány adta: Thilo Sarrazin, a német szövetségi bank igazgatóságának tagja rasszista kijelentéseket tett a baszkokra és a zsidókra, illetve a muszlimok által jelentett fenyegetésről beszélt, ezért felmentették (erről itt olvashat részletesen).

A lap szerint "Magyarországon Sarrazinnak esélye sem lenne", mert itt "a népesség többsége már rég meg van győződve arról, hogy a romák egyáltalán nem tartoznak Magyarországhoz". A gyűlöletet a Spiegel cikke szerint leginkább a jobboldali radikális Jobbik artikulálja, amelynek szemében "a romák már bűnözőként jönnek a világra", és amelynek egyenruhás csapatai "polgárőrséget játszanak" a cigány többségű településeken. A cikk szerzője "félelmetesnek" minősíti a Jobbik 16,7 százalékos választási eredményét.

"De Orbán is hozzájárult ahhoz, hogy a rasszista Jobbik-nézetek szalonképesek lettek" - írja a Spiegel. A lap szerint Orbán nacionalista retorikával nyerte meg a választásokat, de most, a választások után azzal próbálkozik, hogy "a helyes határok közé terelje az eltévelyedőket", a rendőrség például határozottan fellép a Magyar Gárda ellen.

A német lap cikke, amely tényeket nem sorol fel állításai alátámasztására, a múlt csütörtökön jelent meg. Orbán Viktor hétfőn a parlamentben helyre tette Vona Gábort, a Jobbik elnökét, aki a "cigánybűnözésről" beszélt felszólalásában.