Piramisjáték miatt vették őrizetbe a leggazdagabb román médiamágnást

Vágólapra másolva!
Letartoztatták péntek hajnalban Románia egyik leggazdagabb emberét, a kiterjedt sajtóbirodalommal rendelkező Sorin Ovidiu Vantut. A jelentős politikai befolyással rendelkező üzletembert azzal vádolják, hogy nagy pénzösszegekkel támogatta egy piramisjáték Indonéziába szökött szervezőjét. Vantu szerint a román államfő, Traian Basescu folytat ellene bosszúhadjáratot.
Vágólapra másolva!

"Szégyellje magát, ön az 1989 utáni időszak legszörnyűbb időszakát szolgálja ki" - mondta pénteken a letartoztatását elrendelő bírónőnek Sorin Ovidiu Vantu, a Realitateta-Catavencu médiabirodalom tulajdonosa a Newsin.ro román hírportál hangfelvétele szerint. Vantut - akit a román sajtóban neve kezdőbetűi után SOV-ként emlegetnek - csütörtökön vették őrizetbe a rendőrök, majd a bukaresti bíróság péntek hajnalban, nem sokkal éjfél után döntött az üzletember 29 napos előzetes letartoztatásáról.

Vantut azzal vádolják, hogy az elmúlt években pénzzel segítette Nicolae Popát, a Vantu érdekeltségébe tartozó, 2000-ben tönkrement Nemzeti Befektetési Alap (FNI) pénzügyeit kezelő Gelsor nevű cég igazgatóját. A román hatóságok szerint a közel 350 ezer kisbefektetőnek 30 millió eurós kárt okozó FNI piramisjáték-szerűen működött, a nyereség kifizetését évekig az új ügyfelek befizetett pénzéből rendezte.

A sofőr közvetített

A román ügyészség szerint Vantu a csőd előtt jelentős összegeket vont ki az FNI-ből, majd eladta a céget. Popa - akit a román sajtó Vantu legfőbb bizalmasának nevez - 2000-ben külföldre menekült a letartozatása elől, távollétében a romániai bíróság 15 év börtönre ítélte. 2002-ben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, tavaly decemberben tartoztatták le Indonéziában, kiadatása folyamatban van.

Vantut azzal vádolják, hogy pénzzel segítette a szökésben lévő Popát: állítólag a napokban szintén letartoztatott sofőrjén és Octavian Turcan moldovai üzletemberen keresztül utalt át neki pénzt, csak hogy ne térjen haza Romániába és ne tegyen vallomást. Vantu letartoztatása óta a román újságok folyamatosan közlik azokat a bizonyítékokat - köztük az üzletember és Nicoale Popa közti telefonbeszélgetések leiratait -, amelyek a nyomozóhatóságok szerint igazolják a vádakat.

Politikai játszmák

A Capital nevű üzleti hetilap szerint Vantu közel 800 millió eurós - közel 220 milliárd forintos - vagyonával Románia 3. leggazdagabb embere. SOV hatalmas médiabirodalommal rendelkezik: a Realitatea-Catavencu nevű részvénytársasághoz 4 rádió, 8 hetilap és magazin, 2 napilap és 4 tévécsatorna, többek között Románia egyik legnézettebb hírcsatornája, a Realitatea Tv tartozik. A letartoztatása óta tett nyilatkozataiban SOV azt állította, hogy az ellene indított eljárás mögött a román államfő, Traian Basescu áll, mert így akarja megbosszulni, amiért az üzletember tulajdonában lévő lapok kritikusak a kormánnyal és a köztársasági elnökkel. A tavalyi elnökválasztási kampányban Basescu egyébként több alkalommal is utalt arra, hogy politikai ellenfelei mögött a "sajtómogulok" állnak.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elítélte a SOV ellen zajló eljárást, a párt főtitkára Liviu Dragnea pedig azzal vádolta a kormányt és az államfőt, hogy a Vantu tulajdonában álló sajtót akarják megfélemlíteni. A romániai magyar nyelvű napilap, az Új Magyar Szó pénteken arról írt, hogy Vantu hosszú ideje szoros kapcsolatot ápol a szociáldemokratákkal, a tavalyi elnökválasztási kampányban a jelöltek tévévitájának előestéjén otthonában egyeztetett a PSD jelöltjével, Mircea Geoanaval.