Félénk bodobácsok és Soros György a nap magyarjai

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányértékelő beszédéről, az Afganisztánban megsérült magyar katona haláláról és a magyar jegybankelnök fizetése körüli felfordulásról is cikkeztek a külföldi lapok kedden. A magyarok hírét vitte Soros György adományozó kedve és egy bogaras debreceni kutatócsoport is.
Vágólapra másolva!

Számtalan külföldi lap, köztük a kanadai Penticton Herald is megírta kedden az AP hírügynökség alapján, hogy elhunyt az Afganisztánban korábban megsérült magyar katona. Az AP névvel együtt számolt be a 36 éves Kolozsvári György haláláról, aki egy augusztus 23-i támadásban sérült meg életveszélyesen, mikor támadás érte a magyar katonák konvoját. A halálesetről szóló külföldi hírt itt, az [origo] beszámolóját itt találja a katona haláláról.

Szintén nemzetközi hír lett a Reuters tudósítása alapján Orbán Viktor miniszterelnök keddi beszédéből, amelyben Orbán kormányának első 100 napját értékelte. A hírügynökség a beszédből azt emelte ki, hogy a magyar kormány ragaszkodik pénzügyi céljaihoz, szeretné visszanyerni az ország pénzügyi függetlenségét, és ezért nem fogja megújítani az októberben lejáró hitelszerződést az IMF-fel. A Reuters tudóítását itt, az [origo] cikkét az Orbán-beszédről itt találja.

A Financial Times is beszámolt szerdán a Simor András jegybankelnök fizetése körüli vitáról, amely miatt az Európai Bizottság is figyelmeztette Magyarországot. A lap szerint az EU arra szólította fel a magyar kormányt, hogy az állami szférában bevezetett 2 millió forintos bérplafonnal ne sértsék meg a jegybank függetlenségét, és kilátásba helyezte, hogy pert indít, ha nem kap megfelelő választ a megkeresésre. A témáról a Financial Times oldalán, itt olvashat, az [origo]-n pedig itt talál részleteket.

A Discovery News című tudományos oldal egy magyar felfedezésről számol be, amely szerint a rovaroknak és bogaraknak is van saját, egyedi személyiségük. A Gyuris Enikő által vezetett kutatócsoport eredményei szerint a bogarak is lehetnek félénkek vagy erőszakosak, akár az emberek. A kutatócsoport mindezt Debrecenben gyűjtött bodobácsokon végzett személyiség-tesztekkel mutatta ki, az eredményekről a Discovery News cikkében, itt olvashat.

A Financial Times mellett több más külföldi lap, köztük a brit Guardian is beszámol arról, hogy a magyar származású Soros György 100 millió dollárt adományozott a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetnek. A lap szerint az adomány lehetővé teszi, hogy a szervezet nagy mértékben kiterjessze a tevékenységét világszerte, és 300 fővel növelje alkalmazottai számát. A Guardian erről szóló cikkét itt találja, az [origo]-n itt olvashat az adományról.