Tízezrek tüntettek Brüsszelben a gazdasági megszorítások ellen

Vágólapra másolva!
Spekulánsokat és üzletembereket kritizáló jelszavakkal több tízezres tüntetést tartottak Brüsszelben szerdán. Az EU szakszervezetei a gazdasági megszorítások ellen tiltakoztak, amelyek szerintük a kispénzű emberekkel fizettetik meg a pénzintézetektől elindult válságot.
Vágólapra másolva!

Több tízezer ember tüntetett szerdán Brüsszelben azok ellen az EU-tagországokban bevezetett gazdasági megszorítások ellen, amelyeket a nemzetközi gazdasági válság miatt hoztak. A szakszervezeti megmozduláson minden EU-tagállam képviseltette magát.

John Monks, az európai szakszervezeti szövetség főtitkára közölte: egyebek közt arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy még nem késő elállni a megszorításoktól, és más irányban keresni a megoldást. A brüsszeli tüntetést az Európai Bizottság pénzügyi szigort fokozó javaslatainak bejelentéséhez, illetve az uniós pénzügyminiszterek csütörtöki kötetlen találkozója elé időzítették.

A tiltakozók egyebek között azt kifogásolták, hogy a kormányok a kispénzű dolgozókkal kívánják megfizettetni a válság árát. Sürgették, hogy a pénzintézetekre háruljon nagyobb szerep ebben, hiszen a krízis a bankágazatban kezdődött. Sok tüntető az üzletembereket karikírozó öltözékben vagy táblával jelent meg, de több felirat szólt a "spekulánsok európai uniója" és a vállalati visszaélések ellen is.