A gerillaharcos asszony nyerte a brazil elnökválasztást

Vágólapra másolva!
A marxista gerillaharcosból lett magas rangú bürokrata, Dilma Rousseff győzött az elnökválasztás második fordulóját Brazíliában. A legesélyesebbnek tartott Rousseff minden idők legnépszerűbb brazil elnöke, Lula da Silva jelöltjeként indult a választáson. Rousseff lesz az első női elnök Brazíliában.
Vágólapra másolva!

A távozó államfő, Luiz Inácio Lula da Silva támogatását élvező Dilma Rousseff nyerte meg a brazil elnökválasztás döntő, vasárnapi második fordulóját - közölte a legfelsőbb választási bíróság. A testület tájékoztatása szerint a szavazatok több mint 94 százalékának összesítése alapján Dilma Rousseff az érvényes voksok 55,5 százalékát, míg ellenfele, a jobboldali José Serra a 44,5 százalékát szerezte meg.

Vasárnap második fordulón döntöttek új elnökükről a brazil szavazók. Dilma Rousseff-t Luiz Inacio Lula da Silva hivatalban lévő brazil elnök személyesen jelölte a posztra. A 62 éves, egykori marxista gerillának már előre magabiztos győzelmet jósolnak a felmérések, nem sokon múlott, hogy már az október 3-i első választási fordulón is megszerezze az abszolút többséget. A Silva által a 2002-es választáson alaposan elvert Jose Serra az első fordulóban 32 százalékot szerzett, míg Rousseff majdnem 47 százalékot.

"Holnap a demokráciánk egy új fejezete kezdődik. Én mindenkiért fogok kormányozni, minden brazilért, kivétel nélkül" - mondta Rousseff, aki arcán széles mosollyal, a győzelem jelét mutatva jelent meg a BBC tudósítása szerint.

Rousseff lesz az első női elnök Brazíliában, és a 220 milliós ország vezetésével ő lesz a világ egyik leghatalmasabb asszonya. Rousseff egykoron gerillaként harcolt a katonai diktatúra ellen. A kemény jelleme és hatalmas munkabírása miatt Brazíliában "vasladyként" emlegetett asszony politikai karrierjét Lulának köszönheti, aki a kormányon belül az egyik legfőbb munkatársává emelte. (Rousseffről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

Lula da Silva már két elnökségi ciklust szolgált végig, és az alkotmány tiltja, hogy egyvalaki egyhuzamban ennél többször legyen elnök. Silva ugyanakkor nem távolodik el a politikától. Maga Rousseff is kijelentette, a kormányban ugyan nem lesz benne a távozó elnök, de mindig beszél majd vele, és "nagyon közeli és erős kapcsolatot tartunk majd fent". Rousseff azt is ígéri, hogy folytatja a Silva által megkezdett politikát, a népszerű szociális programokat, és azt a munkát, amelynek segítségével 20 millió szegénysorsban élő brazilnak sikerült jobb körülmények közé kerülni.