Kiakadt a Vatikán a lombikbébis professzor Nobel-díján

Vágólapra másolva!
Hibás döntés, hogy orvosi-élettani Nobel-díjat kapott a lombikbébik atyja - közölte a Vatikán bioteikai ügyekben nyilatkozó szóvivője, Ignacio Carrasco de Paula. Carrasco szerint a díjazott professzor a felelős a mesterséges megtermékenyítések során elpusztított embriókért.
Vágólapra másolva!

Teljesen hibás döntésnek nevezte Ignacio Carrasco de Paula, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke, hogy az orvosi-élettani Nobel-díjat a mesterséges megtermékenyítés egyik úttörője, Geoffrey Edwards kapta. Carrasco szerint a díjat odaítélők semmibe vették azokat az etikai kérdéseket, amelyeket az ilyen kezelések felvetnek, például a mesterséges megtermékenyítések során rengeteg emberi embriót semmisítettek meg

Carrasco elismerte, hogy a mesterséges megtermékenyítés fontos az emberi szaporodás szempontjából, de Edwards kezelése nélkül ma szerinte nem létezhetne petesejt-kereskedelem, és "nem létezne ilyen sok, embrióval teli mélyhűtő a világban". "A legjobb esetben beültetik őket egy méhbe, de legvalószínűbb sorsuk, hogy végül hagyják őket elpusztulni, és ez olyan probléma, amelyért az új Nobel-díjas a felelős."

Carrasco, aki egyben a Vatikán bioetikai ügyekben nyilatkozó szóvivője, azt is közölte, hogy személyes véleményét tolmácsolta.

A most kitüntetett Geoffrey Edwards, a mesterséges megtermékenyítési eljárás, köznapi nevén a "lombikbébi" módszer kidolgozójának úttörő kutatója végezte el az első olyan sikeres mesterséges megtermékenyítést emberi embrióval, amelynek eredményeként 1978. július 25-én megszületett az első lombikbébi. Magyarországon évente 1500-2000 lombikbébi születik. Edwards díjáról ebben a cikkben, az aktuális Nobel-díjakról ezen a címkeoldalon olvashat bővebben.