Háromra emelkedett a tragikus moszkvai leszállás halottjainak száma

Leálltak a motorjai, mire földet ért egy repülőgép Domogyedovón. Két ember meghalt, sokan megsérültek.Oroszország, Moszkva, repülőgép szerencsétlenség, baleset, katasztrófa
Vágólapra másolva!
Már három halottja van a szombati moszkvai kényszerleszállásnak. A hajtóműleállás miatt leszállásra kényszerült dagesztáni Tu-154-es a légitársaság szerint jó állapotban volt. Az előzetes feltételezések szerint a személyzet mulasztása okozhatta a szerencsétlenséget.
Vágólapra másolva!

Háromra emelkedett a moszkvai kényszerleszállás halálos áldozatainak száma. A dagesztáni légitársaság Tu-154-esén megsérült 87 ember közül 55-en vannak még kórházban, 32 utast elsősegély után elengedtek. A legfrissebb adatok szerint a gépen összesen 160 utas és a 9 fős személyzet tartózkodott. A halálos áldozatok között van a dagesztáni elnök fivére, valamint az orosz legfelsőbb bíróság egyik bírájának édesanyja.

A repülőgépet a Degesztanszkije Avialinyii légitársaság szerint 1992-ben gyártották, és 2009-ban nagyjavításon esett át a vnukovói repülőgépgyárban - közölte Mizra Omarijev, a társaság vezérigazgatója szombaton éjszaka. OMarijev szerint nem helytállók azok a korábbi feltételezések, amelyek szerint a gép nem megfelelő karbantartása okozta volna a balesetet. Omarijev szerint a személyzet minden tagja legalább 3000 órát repült már ilyen gépen, a kapitány mögött 17 ezer repült óra van, amelyből több mint tízezret Tu-154-eseken tett meg.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az Interfax hírügynökség ugyanakkor vasárnap reggel arról adott hírt, hogy az előzetes feltételezések szerint vélhetően a személyzet hibázott, mivel felszállás közben nem kapcsolták be az üzemanyag-szivattyúkat, emiatt levegő került a rendszerbe. A végleges választ azonban csak a fekete dobozok adatainak elemzése tudják megadni a szerencsétlenség okára. Ezek kiértékelése a leghamarabb 24 óra múlva zárul majd le.

A dagesztáni kormány a halálos áldozatok családjainak közel kétmillió, a sérülteknek különböző, egymillió forintig terjedő összegnek megfelelő segélyt utalt ki.

A dagesztáni társaság gépe a moszkvai Vnukovo repülőtérről indult Mahacskalába, Dagesztán fővárosába, de felszállás közben mindhárom hajtóműve leállt. A gép szintén moszkvai Domogyedovo repülőtéren hajtott végre kényszerleszállást, ám túlfutott a kifutópályán és darabokra tört. A repülőtér rövid idő múltán újra menetrendszerűen fogadott és indított járatokat.