Ellen-békedíjat alapított Kína

Vágólapra másolva!
Konfuciusz-díj néven saját békedíjat alapított Kína, hogy tiltakozzon egy kínai ellenzéki Nobel-békedíjjal való kitüntetése ellen. A díjat a Kuomintang párt tiszteletbeli vezetője kapja, de a jelöltek között volt Bill Gates, a Microsoft alapítója és Jimmy Carter egykori amerikai elnök is.
Vágólapra másolva!

Kína saját békedíjat hozott létre a Nobel-békedíj idei, Kínáben bebörtönzött díjazottja elleni tiltakozásul. A Konfuciusz-díjat először csütörtökön adják át, egy nappal azelőtt, hogy Oslóban megtartják a Nobel-békedíj átadási ceremóniáját.

A Konfuciusz-békedíj első kitüntetettje Lien Csan, Tajvan korábbi alelnöke, és a nacionalista Kuomintang párt tiszteletbeli elnöke lesz. Nyolc jelölt közül választották ki, akik között olyan neves személyiségek voltak, mint például Bill Gates amerikai milliárdos, Nelson Mandela volt dél-afrikai és Jimmy Carter volt amerikai elnök, Mahmud Abbasz palesztin elnök és a pancsen láma, a tibeti buddhista vallás második számú vezetője. A bizottság szerint a Konfuciusz-díjat azért alapították, hogy a kínai nép békés szellemiségének közvetítője legyen.

A Nobel-békedíjat az idén Liu Hsziao-po kínai ellenzéki kapta, aki hazájában börtönben ül, és akinek a családtagjai sem utazhatnak a norvég fővárosba, hogy átvegyék helyette a díjat. Pekinget felháborította az 54 éves Liu kitüntetése, amit a Nyugat ellene irányuló manőverének minősített. Erre válaszul született meg az az ötlet, hogy Kína létrehozza saját, Konfuciuszról elnevezett békedíját.