Három palesztint lőttek le a Gázai övezetben

Vágólapra másolva!
Három palesztin vesztette életét vasárnap este a Gázai övezetben egy izraeli támadás során. Egyes források szerint az áldozatok épp rakétát készültek kilőni.
Vágólapra másolva!

Meghalt három palesztin vasárnap este a Gázai övezetben egy izraeli katonai csapásban - jelentették palesztin orvosi források. Az övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász radikális palesztin szervezet szerint egy izraeli páncélosból kilőtt lövedék találta el a palesztinokat, akik egy mezőre tartottak, ahonnan korábban többször lőttek ki rakétákat Izraelre. Más források szerint nem páncélosból, hanem az izraeli légierő egy gépéről mértek csapást a palesztinokra, akik - szemtanúk beszámolója szerint - éppen készültek kilőni rakétájukat Izraelre. Palesztin források szerint a milicisták az Iszlám Dzsihad fegyveres szárnyához, az al-Kuds Brigádhoz tartoztak.

Néhány órával korábban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt ígérte, hogy az izraeli hadsereg "maximális erővel" fog reagálni minden egyes rakéta vagy gránát kilövésére. "Maximális erővel válaszolunk minden lövésre... Nem tűrjük el rakéták kilövését Izraelre, és olyan könyörtelenséggel válaszolunk, ahogy éppen most tettük meg" - mondta Netanjahu a kormány ülésének kezdetén.

A miniszterelnök bírálta a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóságot, amelyet azzal vádolt, hogy erőszakra uszít. Szerinte csak a múlt héten húsz rakétát vagy aknát lőttek ki Izrael területére a Gázai övezetből.

Az izraeli hadsereg szóvivője elismerte, hogy a légierő csapást mért rakéták kilövésére készülő palesztinokra. Tagadta ugyanakkor, hogy egy másik gázai műveletben megöltek volna két palesztint. Szerinte az első vizsgálatok arra utalnak, hogy abban a térségben vasárnap nem volt semmilyen katonai művelet.