Legalább harmincan haltak meg egy afganisztáni lavinában

Vágólapra másolva!
Afganisztán északkeleti részén legalább 30 ember vesztette életét egy lavina miatt. A katasztrófa két hete történt, de a rendőrök és a mentők csak keddre érkeztek a lavina sújtotta faluhoz.
Vágólapra másolva!

Legalább 30 ember vesztette életét egy Afganisztán északkeleti hegyvidékén lezúdult lavina alatt - közölte kedden egy helyi rendőrparancsnok. Adzsa Núr Kemtuz, Badahsán tartomány rendőrfőnöke szerint a szerencsétlenség két héttel ezelőtt történt a tartomány székhelyétől, Faizábádtól északra, mintegy ötven kilométerre délre a tádzsik határtól.

Az afgán rendőrség és a hegyi mentők csak kedden érkeztek a helyszínre, négy napig tartott, míg eljutottak oda. Harminc holttestet ástak ki a hóból, és öt ember után még kutatnak. A rendőrparancsnok szerint a lavina lerombolt öt lakóházat, és becslések szerint közel 500 marha, illetve más háziállat pusztult el a hóomlásban.

Helyi lakók arról számoltak be, hogy a lavina egy falvat, Dud Daudot sújtotta. A hó minden évben több hónapra elvágja a települést a külvilágtól, s a rendőrfőnök szerint három napig tart eljutni onnan a legközelebbi faluba. Az idén februárban legalább 171 ember halt meg egy lavinában, amely a Kabult az ország északi részével összekötő, 3,800 méteres magasságban fekvő hindukusi Szalang-hágón omlott le.