Pusztító árhullám fenyegeti Pakisztán és Kína köldökzsinórját

Vágólapra másolva!
Földcsuszamlás zárta el januárban a világ legmagasabban fekvő útvonalát és a völgyben futó Hunza folyó útját Pakisztánban. A törmelékgát mögött azóta hatalmas víztömeg gyűlt össze, amely elárasztással fenyegeti az egész völgyet.
Vágólapra másolva!

Pusztító árhullámtól tartanak Pakisztánban, amely a fővárosig, Iszlámábádig is elérhet. Januárban az ország északi részén hatalmas földcsuszamlás történt, amely azon kívül, hogy 19 ember halálát okozta, tönkretett egy falut, és elzárta a Karakorum autóutat (a világ legmagasabban futó aszfaltozott útját, a Kína és Pakisztán közötti kereskedelem fő ütőerét), eltorlaszolta a völgyben futó Hunza folyót is. Az ily módon kialakult gát mögött több kilométer hosszúságú, 70 méteres mélységet is elérő tó alakult ki, amelynek szintje egyre emelkedik, naponta átlagosan 35 centimétert. A vízszint emelkedésének üteme a tavaszi hóolvadással egyre nagyobb lesz - írja a brit Guardian.

Földcsuszamlásokkal foglalkozó brit szakemberek szerint a tó szintje április közepére elérheti a természetes gát peremét, és nagy az esélye, hogy a hatalmas víztömeg áttör az akadályon, amivel 20 méteres árhullám szabadulhat el. Ez a szűk völgyekben fekvő összes települést elsodorhatja, és csak az innen közel ezer kilométerre lévő, Iszlámábád közelében fekvő Tarbela víztározó állhatja útját. A pakisztáni hatóságok ugyan már dolgoznak azon, hogy biztonságosan elvezessék a felgyűlt vizet, de a munkálatok lassan haladnak.