Milosevics egykori pártjával kötött szövetséget a VMSZ

Vágólapra másolva!
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Szlobodan Milosevics korábbi szerb diktátor által alapított Szerbiai Szocialista Párttal (SPS) szövetséget kötött egymással. A Belgrádban kötött megállapodáson a felek azt mondták, hogy a két párt ideológiája között nincs áthidalhatatlan különbség.
Vágólapra másolva!

A Szlobodan Milosevics néhai szerb diktátor alapította, de az egykori vezér halála óta jelentősen átalakult Szerbiai Szocialista Párttal (SPS) kötött szövetséget kedden a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ).

Az SPS és a VMSZ ugyanazokat az értékeket osztja, és készek a politikai partnerségre - idézett a két pártvezető, Ivica Dacsics és Pásztor István közös belgrádi sajtótájékoztatóján elhangzottakból a Tanjug szerb hírügynökség.

Pásztor István emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tíz évben ez volt az "első hivatalos találkozó" az SPS és a VMSZ vezetése között. Mint mondta, ezzel "irigylésre méltó bátorságról tettünk tanúbizonyságot, megmutattuk, hogy képesek vagyunk új lapot nyitni". Úgy fogalmazott, hogy a VMSZ szeretne partnere lenni mindenkinek, akivel azonosak a törekvései, és az SPS-ben ilyen partnert ismert föl. Mint mondta, "ma az SPS és a VMSZ között nem áll fönn olyan óriási különbözőség, amely megakadályozná a normális kommunikációt".

Dacsics elismerte, hogy a megelőző időszakban sok előítélet volt pártja és a VMSZ kapcsolataiban, de azt mondta, hogy a két párt szeretne pontot tenni minden olyan ügy végére, amely "esetleg megterhelné a jelenlegi viszonyt". Mint mondta, az SPS-nek és a VMSZ-nek mostanáig nem volt egymással jelentősebb találkozója, leszámítva az országos és a tartományi parlamenti koalíciós együttműködést.

Szeretnénk, hogy Szerbia olyan szabad és demokratikus állam legyen, amelyben a lehető legnagyobb mértékben érvényesülnek az emberi és a nemzeti kisebbségi jogok - mondta Dacsics. Hozzátette, hogy az SPS szeretne korszerű szociáldemokrata párttá válni, alapelve az egyenlő elosztás, az egyenjogúság és a szociális igazságosság, "ami egyúttal az emberi jogok és a nemzeti közösségek szabadságának legmagasabb szintjét is jelenti".