Másfél hétig próbálkozhat a kormányalakítással Fico

Vágólapra másolva!
Jövő hét szerdáig próbálkozhat a kormányalakítással Robert Fico, akinek pártja megnyerte ugyan a hétvégi szlovák választásokat, de elvesztette többségét, miután két korábbi koalíciós partnere rosszul szerepelt a voksoláson. A parlamentben így a bejutott négy ellenzéki pártnak van több mandátuma, az államfő hétfőn mégis a jelenlegi kormányfőnek adott megbízást a kormányalakításra. Fico ezt elfogadta, mert mint mondta, mindent megtesz azért, hogy mégis létre tudjon hozni egy erős kormányt.
Vágólapra másolva!

Kormányalakítási megbízást kapott hétfőn az államfőtől Robert Fico, a szlovákiai parlamenti választáson legtöbb szavazatot szerzett Irány - Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke.

Ivan Gasparovic köztársasági elnök a jövő hét szerdáig adott időt a jelenlegi kormányfőnek arra, hogy megpróbálkozzon egy új kormány felállításával. Fico a megbízatást elfogadta, és azt mondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy erős és stabil kormány alakulhasson. Az államfő szerint nem lenne helyes, ha nem a győztes párt elnöke tehetne elsőként kísérletet a kormány felállítására. "Az sem lenne helyes, ha a legnagyobb választói támogatást kapott győztes párt elnöke nem fogadná el a megbízatást" - tette hozzá Gasparovic.

Az eddig kormányzó Fico pártjának ugyanakkor kevés esélye van arra, hogy koalíciót tudjon alakítani, mivel a Smernek korábbi koalíciós partnerével, a Ján Slota által vezetett Szlovák Nemzeti Párttal együtt sincs annyi képviselői helye, mint amennyi a parlamentbe került négy ellenzéki pártnak. A másik korábbi koalíciós partnere, a Vladimír Meciar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) pedig be sem jutott a parlamentbe.

A nem hivatalos választási végeredmény alapján a két eddigi és újra parlamentbe jutott koalíciós párt (Smer és a SNS) és a négy ellenzéki párt (SDKU, SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára. A négy ellenzéki párt egyértelművé tette, hogy nem lépnének koalícióra a Smerrel, és egymással tárgyalnak a kormányalakításról.

Fico vasárnap azt mondta: mindezek ellenére megszólít minden pártot. Hozzátette, hogy realista, s ha nem fog menni a kormányalakítás, kész arra, hogy pártja ellenzékbe vonul.

Az [origo] szombati pozsonyi tudósítását itt olvashatja.