Megbukott Fico koalíciója a szlovák választáson

Vágólapra másolva!
Hiába lett pártja az első, úgy tűnik Robert Fico szlovák kormányfő koalíciója vereséget szenvedett a szombati szlovákiai választásokon. Két szövetségese közül az egyik, a korábbi kormányfő, Vladimir Meciar pártja kibukott a parlamentből, a nacionalista Ján Slota vezette másik pedig épphogy csak becsusszant. A választás nagy vesztese még a Magyar Koalíció Pártja, amely Meciarék sorsában osztozik. Kormányt várhatóan az ellenzék alakíthat, amelyben úgy tűnik részt kap az alig egy éves, listáján szlovák és magyar politikusokat egyaránt szerepeltető Híd párt.
Vágólapra másolva!

Bukásra áll Robert Fico szlovák miniszterelnök eddigi kormánykoalíciója a szombati szlovák választásokon a szavazatok közel 99 százalékos feldolgozottságánál. A vasárnap hajnali részeredmények szerint ugyan az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a vártnak magfelelően szerepelt, ám de egyik koalíciós partnere kiesett parlamentből, ahol szövetsége így elveszíti a többséget - derül ki a szlovák választási bizottság honlapjáról.

A már majdnem végleges, és a végeredménytől várhatóan legfeljebb csak tizedszázalékokban eltérő részeredmények szerint Robert Ficóék a szavazatok 34,9 százalékát szerezték meg, amellyel 63 képviselőjük kerülhet be a 150 tagú törvényhozásba. Hiába szerezték meg azonban az első helyet a pártok között, egyik kis koalíciós partnerük - a Vladimir Meciar vezette HZDS-LS - nem került be a parlamentbe, mivel nem érte el az öt százalékos bejutási küszöböt, csak 4,35 százalékot szerzett. A korábban miniszterelnökként is szolgáló Meciar és pártja így Szlovákia utóbbi húsz évének történetében első alkalommal nem lesz tagja a szlovák törvényhozásnak.

Nem segíti Ficóékat az sem, hogy másik szövetségesük, az SNS, Ján Slota nacionalista pártja csak a szavazatok 5,09 százalékát (9 képviselői hely) szerezte meg, amivel épphogy csak bekerült a parlamentbe. Ezzel Slota is látványosat bukott, mert a korábbi felmérések 6 és 8 százalék közé tették a népszerűségét, ő maga pedig még szombat este is azt nyilatkozta, hogy kétszámjegyű eredményt vár.

Robert Fico szlovák kormányfő elégedett pártja választási eredményével. "Abszolút elégedett vagyok. Álmomban sem számoltam ilyen eredménnyel. Ez feljogosít minket arra, hogy az elnök úr elé álljunk, és hogy elfogadjunk egy kormányalakítási megbízatást a következő négy évre" - jelentette ki Fico a választás végeredményének ismeretében. Azt mondta, minden párttal tárgyalni akar, de előnyben részesítené a kétpárti koalíciót. Mindezek ellenére nem zárta ki, hogy a Smer ellenzékbe vonul, ha a mai ellenzéki pártok megegyeznek egy közös kormányban - jelentette az MTI.

Kormányra léphet az ellenzék, keserédes magyar meglepetések

Kérdéses azonban, hogy a jelenlegi ellenzék közül ki lesz hajlandó szövetségre lépni vele. A négy bejutott ellenzéki párt korábban egybehangzóan kijelentette, hogy nem fognak koalícióra lépni a Smerrel. A négy párt várhatóan 78 képviselőt tudhat majd magáénak a 150 tagú parlamentben. Az Iveta Radicova által irányított SDKÚ a szavazatok 15,32 százalékét érte el, és 27 képviselője kerül be a törvényhozásba. A harmadik helyen a liberális felfogású SaS futott be, amely több mint 12,12 százalékot (22 képviselői helyet) szerzett, illetve a keresztény-konzervatív KDH a maga 8,54 százalékával és 15 képviselői helyével.

A szavazáson meglepetést okoztak a magyar pártok: az alig egy éve alakult, Bugár Béla vezette Híd megelőzte a régóta parlamentben lévő Magyar Koalíció Pártját (MKP), amely be sem jutott. Előbbi hozta az előzetes várakozásokat, és 8 százalék fölött szerepelt (14 képviselői mandátum), míg utóbbi nagyot bukott, és 4,32 százalékkal nem küldhet képviselőt a törvényhozásba. A Csáky Pál vezette párt, amelyet a kampány során nyíltan támogatott a Fidesz, ezzel Meciarék sorsában osztozik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Szlovák Nemzeti Párt székháza előtt (további választási képeinkért kattintson!)

Eredményesnek tekinti a választást Bugár Béla, aki a választási eredmények 85 százalékos feldolgozottságánál tartott sajtótájékoztatót vasárnap hajnalban. Bugár azt mondta, sikernek tartja, hogy a Híd ezt az eredményt 11 hónappal a megalakulása után érte el. Közölte, pártja nem fog tárgyalni a Smerrel. Az MKP eredményét nem kommentálta - a magyar párt a részeredmények szerint nem jut be a parlamentbe -, csak annyit mondott, ez csakis az ő felelősségük. Azt is mondta, hogy pártja kész csatlakozni egy jobbközép kormánykoalícióhoz. Ennek érdekében már vasárnap tárgyalásokat kezd a jobboldali-jobbközép pártokkal - tudósított a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál, és a pozsonyi Új Szó internetes kiadása.

Miniinterjú Bugár Bélával a híd elnökével

Hogyan értékeli az eredményt?

Még változhat valamit az eredmény, de az tizedszázalékos lehet, ami még egy plusz képviselőt jelenthet nekünk, ezt majd meglátjuk - mondta az [origo]-nak Bugár Béla, a Híd elnöke. (A mini-interjú idején még 13 képviselője volt a Hídnak, ám ez később valóban nőtt eggyel.) Ahogy mi elindultunk 11 hónappal ezelőtt, ahogy fokozatosan az embereket meg tudtuk győzni arról, hogy ez az elképzés, hosszú távon az egyedüli, ami megoldhatja Szlovákia problémáit, és kiütheti a nyeregből azokat, akik csak a nacionalizmussal tudnak érvelni, és elterelni a figyelmet. A 7,3-7,4 százalék nagyon szuper. (A párt végül 8 százalék fölött teljesített, amivel szinte egyedüliként hozta az exit pollok előrejelzéseit)

Folytak-e már, és milyen eredménnyel egyeztetések a többi ellenzéki párttal?

Nem. Még nincsen hivatalos eredmény, mi van akkor, hogy a tíz százalék ami hiányzik átbillenti a másik oldalra? Akkor kivel folytassunk koalíciós tárgyalásokat? (A beszélgetés 89 százalékos feldolgozottság idején készült - a szerk.)

Ha egy új, a jelenlegi ellenzék által alakított kormány áll fel, ön szerint az milyen hatással lesz Szlovákia és Magyarország viszonyára?

Kettőn állt a vásár. Ez annak a függvénye, hogy akar-e vagy tud-e a két kormány kényes témákban is együttműködni. Az amit most tapasztaltunk a parlamenti választások előtt két héttel, az minden volt csak nem együttműködés. Lehet hogy az SNS be sem jutott volna. A kettős állampolgárság felvetése csak az SNS-nek segített, meg a Smernek, tehát ez nem az együttműködés felé vezető út.


Pánikhangulat volt az MKP-nál


Az éjszaka folyamán lassan, de biztosan pánikhangulat alakult ki az MKP székházában - a pozsonyi Új Szó beszémolója szerint. A lap szerint az MKP-nál az este folyamán először az volt a fő kérdés, a Híd vagy az MKP kap-e több szavazatot, majd az, hogy vajon szüksége lesz-e a jobboldali pártoknak az MKP kormánytagságára. "Késő éjszakára már az az éjszaka fő kérdése, hogy bejut-e a párt a parlamentbe" - írta a lap, amely szerint az MKP vezetői a székház felső emeletén várták az eredményeket, és nem nyilatkoztak.

Az MKP-s politikusok az Új Szó szerint már belenyugodtak az eredménybe. Sokan vereségként élték meg az előzetes eredményeket. Többen késő éjjel arról beszélgettek, hogy hol rontották el, illetve egy bent lesznek-e az új kormányban.

Bugárék ünnepeltek

Szombat éjjel a lelkes szimpatizánsok már az exit-poll eredmények ismeretében is a levegőbe dobálták Bugár Bélát, a Híd-Most párt elnökét a párt eredményváró rendezvényén Pozsonyban - jelentette az [origo] helyszínen lévő tudósítója. A felmérések ismertetése közben a párt hívei nem csak akkor törtek ki ovációban, amikor saját jó eredményüket megtudták, hanem amikor kiderült, hogy nem jut be a parlamentbe a Vladimir Meciar vezette HZDS, és az SNS-t, Ján Slota szélsőséges pártját is maguk mögé utasították.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bugár Béla és Simon Zsolt ünnepelnek (képeinkért kattintson!)

Bugár Béla pártelnök nem sokkal éjfél után nagy örömmel ropta a körtáncot a "pille, pille, pille, pille, szebb a világ rózsaszínbe" lakodalmas dalra, de abbahagyta az önfeledt ünneplést, amikor Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet ment oda hozzá gratulálni. A magyar kormány a szlovák választási kampány alatt nyíltan a másik magyar párt, az MKP mellett állt ki.

A Híd-Most vezetői már az exit-poll kihirdetése előtt is optimistán nyilatkoztak, Simon Zsolt, a párt alelnöke az [origo]-nak azt mondta, "úgy néz ki, Fico nem fog tudni kormányt alakítani". Bugár Béla pártelnök már 10 után nem sokkal is több tánclépést is tett az eredményváró rendezvényre felállított sörsátor előtt, miközben a hangszórókból a "dollár, az én zsebemben szól már" refrénű dal szólt, majd az [origo]-nak azt mondta, van ok optimistának lenni. Hajnali fél 1 tájban azonban Bugár már nem volt az ünneplő tömegben, az [origo] tudósítója szerint átment a SaS párthoz, ahol valószínűleg a lehetséges koalícióról folytat egyeztetést. A Híd-Most koalíciós terveiről Simon Zsolt alelnök részletesen is beszélt az [origo] - nak, a vele készült miniinterjút itt olvashatja.

Slota véres könnyekről, Fico ellenzékiségről beszélt

Az Új Szó esti beszámolója szerint az exit-poll eredmények nyilvánosságra hozatala után Robert Fico miniszterelnök pártja székházában közölte, készen áll a kormányalakításra, de az ellenzéki szerepre is. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter pedig azt mondta, hogy szerinte nincs értelme az exit-pollokra nyilatkozni, hiszen azok teljesen megbízhatatlanok. "Egyébként mit mondanak az eredmények, elsők vagyunk?" - idézte Kalinákot a lap.

"Nagy veszteség Szlovákia számára" - reagált az exit pollokra Ján Slota, az SNS elnöke . A szélsőséges nacionalista politikus a szlovák televíziókban rövid sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ha magyar pártok kerülnek be a szlovák kormányba, az azt jelenti majd, hogy politikai autonómiát fognak kapni a magyarok Dél-Szlovákiában. Slota azt mondta, könnyezik a szlovákokért, "véres könnyeket hullat". Az SNS elnökének televízióban közvetített szavait magasra mutatott középső ujjak és epés megjegyzések kísérték a Híd-Most párt sörsátrában.

A választás nyugodt lebonyolítását több dolog is megzavarta, az egyik még a nap folyamán történt, amikor Robert Fico azt állította, hogy a feleségének adott pártlistákat tartalmazó borítékból hiányzott a Smer listája. Utóbb állításának ellentmondó videofelvétel került nyilvánosságra (erről bővebben itt olvashat). A másik zavaró tényező a szombat este, nem sokkal az uranzárás előtt kitört vihar, ami miatt több szavazóhelyiségben meghosszabbították a szavazást. Ez a magyarországi választások májusi első fordulójához hasonló csúszást okozott. Ugyancsak zavaró tényező volt, hogy szombatra virradóra ismeretlenek megrongálták azt az emléktáblát, amelyet Ján Slotáék állítottak a trianoni béke tiszteletére Révkomáromban.