Előállt orosz nevével a kémkedési ügy két gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban kirobbant kémkedési ügy két gyanúsítottja is elismerte az ügyészség szerint, hogy álnevet használtak, és valójában orosz állampolgárok. Moszkva és Washington eközben azt bizonygatja, hogy az eset nem fogja rontani a viszonyukat.
Vágólapra másolva!

Újabb fordulatokat vett pénteken az Egyesült Államokban hétfőn kirobbant kémkedési ügy, az amerikai ügyészség szerint ugyanis a tíz gyanúsított közül ketten bevallották, hogy orosz állampolgárok. Michael Tozzoli közölte, hogy valódi neve Mihail Kucik, Patricia Mills pedig elárulta, hogy valójában Natalia Pereverzevának hívják - írja a BBC.

Egy másik gyanúsított, Juan Lazaro már csütörtökön bevallotta az ügyészség szerint, hogy kapcsolatban állt az orosz hírszerzéssel. Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy 11 embert azzal gyanúsítanak, kémkedtek az orosz kormány számára az Egyesült Államokban.

Közülük tízet már a hétvégén őrizetbe vettek, egy férfit pedig Cipruson tartóztattak le a helyi hatóságok, de aztán óvadék ellenében szabadon engedték, és azóta nyoma veszett. Lukasz Luka ciprusi igazságügyi miniszter egy interjúban közölte: elég valószínűtlen, hogy elfogják a férfit, mert feltehetőleg már nem tartózkodik a földközi-tengeri szigeten.

Az Ukrajnában tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken közölte, nem hiszi, hogy az ügy ronthatja Washington és Moszkva viszonyát. "Elkötelezettek vagyunk arra, hogy egy új és pozitív kapcsolatot építsünk Oroszországgal" - fogalmazott Clinton. Az oroszok kezdetben dühösen reagált a kémkedési ügyre, de később már ők is azt közölték, hogy nem fogják sérteni a történtek a két ország kapcsolatát - írja a BBC.