Hat afgán civil haláláért vállalt felelősséget a NATO-haderő

Vágólapra másolva!
Hat civilt öltek meg véletlenül az Afganisztánban harcoló NATO-erők katonái csütörtökön - ismerte el két nappal később a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF), nem sokkal azután, hogy hat afgán katona haláláért is felelősséget vállalt.
Vágólapra másolva!

Egy szombaton kiadott szűkszavú közlemény szerint "az ISAf egyik alakulatának tüzérségi tüze hat civil halálát okozta és többeket megsebesített csütörtökön" a Kabultól délre lévő Paktia tartomány egyik körzetében. Ugyanezen forrás szerint az áldozatokra az ISAF később helyszínre érkezett katonái bukkantak rá, így nem tudták azonnal megállapítani, hogy halálukat a NATO katonái okozták.

Közleményében a NATO eltévedt lövedékek okozta véletlen balesetről beszél, ugyanakkor elismeri teljes felelősségét, és bocsánatot kér a történtekért, őszinte részvétét nyilvánítva a hozzátartozóknak. Afgán kormányzati és NATO-tisztviselők azóta a helyi közösség vezetőivel is megvitatták az incidenst.

Néhány nappal korábban, szerdára virradó éjjel öt afgán katona vesztette életét, további kettő pedig megsebesült az ISAF egy tévedésből végrehajtott légicsapásában Gazni tartományban, s az afgán védelmi minisztérium elítélte az újabb súlyos melléfogást.

Mindkét baleset már David Petraeus tábornoknak, az Afganisztánban állomásozó 140 ezer főnyi nemzetközi erő újonnan kinevezett főparancsnokának hivatalba lépése után történt.

Az iszlamista tálib kormányzat 2001-es megdöntése óta zajló háborúban kezdettől komoly súrlódást okoz Hamid Karzai afgán elnök és a NATO vezette erők között, hogy a szövetséges csapásoknak gyakran esnek áldozatul afgán civilek, afgán katonák pedig nem egy esetben vesztik életüket "baráti tűzben".

Az északi Mazari-Sarifban szombaton több százan tüntettek az újabb civil áldozatok miatt, a külföldi erők és Karzai elnök elleni jelszavakat skandálva, miután szerdára virradó éjjel amerikai katonák két civilt öltek meg a város határában. Közben a tálib lázadók elleni harcokban öt amerikai katona esett el szombaton - közölte az ISAF.

A katonák közül hárman Afganisztán keleti részén, ketten pedig délen vesztették életüket tűzharcban, illetve út mentén elrejtett pokolgépek robbanásában. Egy hatodik társuk ugyancsak szombaton halt meg, de egy véletlenül bekövetkezett robbanásban - mondta el egy név nélkül nyilatkozó ISAF-illetékes.

Egy francia hírügynökség által idézett összesítés szerint velük együtt idén már 352 külföldi katona vesztette életét az afganisztáni konfliktusban. Ugyancsak szombati fejlemény, hogy Afganisztán keleti határán lázadó fegyveresek egy pakisztáni törzs 11 tagját ölték meg, tüzet nyitva egy autóbuszra.