Mégsem élte túl senki az iszlámábádi légikatasztrófát

Vágólapra másolva!
A hegyoldalnak csapódott egy helyi légitársaság gépe a pakisztáni főváros közelében. A gépen 152 ember volt, és - bár korábban érkeztek hírek túlélőkről - valószínűleg mindenki meghalt. Szemtanúk szerint a gép nagyon alacsonyan közelítette meg a repteret az esős, ködös időben.
Vágólapra másolva!

Eddig legalább száz holttestet találtak a mentőalakulatok a pakisztáni főváros, Iszlámábád közelében, ahol helyi idő szerint délelőtt lezuhant az Airblue légitársaság Karacsiból Iszlámábádba tartó, Airbus A321 típusú gépe. A fedélzeten 146 utas és 6 fős személyzet tartózkodott. Korábban egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a túlélőkről. Khamar Zaman Kaira információs miniszter még nyolc túlélőről beszélt, de a helyszínen tartózkodó Bin Jamin helyettes rendőrfőnök szerint nem találtak egyetlen túlélőt sem. A belügyminiszter helyi idő szerint szerda délután megerősítette, hogy senki nem élte túl a szerencsétlenséget.

A helyszínen készült képeken felszálló füst és tűz látszik a helyoldalban, amely felett helikopterek köröznek. Helyi tévétérsasságok felvételein a gép felismerhetetlenségig összeronycsolódott és szétszóródott darabjai is látszanak. A hatóságok nagy erőkkel kezdték meg a mentést, de egy rendőrségi tisztviselő az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: a baleset helyszínéhez - a főváros északi részén magasodó Margalla dombokra - nem vezetnek utak, ezért gyalogosan kellett feljutniuk. A kutatást a szakadó eső is nehezíti.


A baleset helyszíne

A gép szemtanúk szerint nagyon alacsonyan repült a baleset előtt. "Csodálkoztam is, hogy miért nem repül magasabban, amikor ott vannak előtte a hegyek, aztán három vagy négy perccel később robbanást hallottam" - mondta egy szemtanú. A baleset előtt Iszlámábád köznyékén esős, ködös volt az időjárás (Pakisztánban júniustól szeptemberig tart a monszun időszak). A légiirányítás két perccel a landolás előtt vesztette el a kapcsolatot a géppel.

Forrás: AFP
Mentőcsapatok a szerencsétlenség helyszínén. További képekért kattintson a fotóra!

"A gép repülésre teljes mértékben alkalmas volt. Nem volt semmilyen technikai probléma" - idézi a CNN Tahil Ahmedet, a légitársaság szóvivőjét. Az Airbus közleménye szerint az A321-es gépet 2000-ben gyárották, 2006-tól bérli az Airblue légitársaság. A gép eddig összesen 13500 órát repült. "A nemzetközi egyezményekkel összhangban az Airbus teljeskörű technikai támogatást nyújt a pakisztáni hatóságoknak a baleset kivizsgálásában" - írják a cég közleményében.