Az izraeli védelmi miniszter vállalja a felelősségét a segélyhajók elleni támadásért

Vágólapra másolva!
Folytatódik a Gázai övezetbe tartó segélyhajók megtámadásának kivizsgálása Izraelben. Ehud Barak védelmi miniszter azt mondta, hogy a politikai felelősséget vállalja az izraeli akcióért, de utalt arra, hogy az akció kivitelezéséért a hadsereg vezetése a felelős.
Vágólapra másolva!

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy vállalja a felelősséget az izraeli blokád alatt álló Gázai övezetbe tartó flotilla elleni támadásért. A több hajóból álló flotilla májusban segélyt akart eljuttatni a Gázai övezetben élő palesztinoknak, de Izrael feltartóztatta a hajót, az incidens során kilenc török állampolgár meghalt.

A nemzetközileg széles körben elítélt akciót jelenleg vizsgálják Izraelben. A kormány által felállított bizottságnak Barak azt mondta a kihallgatás második napján, szerinte különbséget kell tenni a politikai és a katonai felelősség között. Szerinte a politika dolga a döntések meghozása, a katonaságé pedig a döntések kivitelezése. "Én a politikai felelősséget vállalom" - mondta Barak.

Barak azt állította, hogy a politikusokat nem tájékoztatták a hadsereg vezetői az akció részleteiről. "Ha a döntés jó volt, akkor azt kell kivizsgálni, hogy a végrehajtás miben tért el az eredeti tervtől" - mondta Barak. Felelevenítette katonai pályafutását és azt mondta, szerinte a siker és a kudarc között gyakran hajszálnyi a különbség. "Most viszont sikerült elérnünk a célunkat" - védte az akciót Barak.