12 ezer embert evakuáltak vulkánkitörés miatt Szumátrán

2010.08.29. 8:09

Tizenkét ezer embert evakuáltak vasárnap, amikor az indonéziai Észak-Szumátrán kitört egy vulkán. Sérültekről egyelőre nincs hír.

Az indonéz nemzeti katasztrófavédelmi központ szerint a Sinabung vulkán mintegy ezerötszáz méter magasan füstöt és hamut lövelt ki magából. A hatóságok ezt követően döntöttek a vulkán környékén élők  - tizenkét ezer ember - evakuálása mellett.    

A Szumátra szigetének északi részén lévő, 2451 méter magas vulkáni hegység helyi sajtójelentések szerint nem sokkal éjfél után tört ki. A BBC szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy több kilométeres távolságból látni lehetett a lávát. Bár a vulkán szombaton egész nap füstöt okádott, a hatóságok nem emelték a riasztási szintet egészen addig, amíg éjfél után a láva is meg nem jelent, ekkor a legmagasabb fokú riadókészültséget léptették életbe - írja a BBC.

Egy helyi lap, a Medan Tribune idézett egy helyi lakost, aki azt mondta: pánikba esett és futni kezdett, amikor a láva megindult felé, "mint egy tűzgolyó".

A Sinabung vulkán 400 éve most tört ki először. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A helyszínen egy szakértőkből álló csoport tanulmányozza a vulkán további aktivitását. Priyadi Kardono, az indonéz katasztrófavédelem munkatársa azt mondta a BBC-nek: többen már hazatértek otthonaikba, miután csökkent a vulkán aktivitása.
   
Indonézia a Csendes-óceánnak abban a térségében helyezkedik el, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkánkitörések. Az ország több mint tizenhét ezer szigetén 500 vulkán található, közülük 128 aktív, és ebből 68 veszélyesnek számít.

KAPCSOLÓDÓ CIKK