Erős földrengés rázta meg Új-Zéland déli részét

Vágólapra másolva!
A Richter-skála szerinti 7,4-es földrengés történt Új-Zéland déli szigetén - közölte pénteken az Amerikai Földtani Intézet. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi rengés epicentruma 16,1 kilométeres mélységben volt a föld alatt, csaknem 30 kilométerre a Déli Sziget legnagyobb városától, Christchurch-től. Cunamiriadót nem rendeltek el, és áldozatokról sem tudni egyelőre.

Christchurch-ben több utórengést is észleltek, sőt a földmozgás áramkimaradásokat is okozott a 340 ezres lakosú városban. Szemtanúk szerint sokan pánikszerűen az utcákra rohantak az épületekből. A mobiltelefon-telefon hálózat is összeomlott. Összedőlt több bolt épülete is.

Egy új-zélendi újságíró, Tim Dower azt mondta a CNN-nek, hogy sok Christchurch-i épület és homlokzat összedőlt, megsérült. Sebastian Koga, a helyi korház idegsebésze a CNN-nek azt nyilatkozta, közel száz embert láttak el csonttörésekkel, zúzodásokkal, de súlyosabb sérülésekről vagy halálesetekről nem tud.

Forrás: MTI

Egy új-zélandi újság, a Press azt írta, hogy a hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, készüljenek fel arra, hogy esetleg el kell hagyniuk a lakásaikat, de egyelőre nem kell evakuálni a várost. A Press szerint a helyi polgári védelem attól tart, hogy nem tudják helyreállítani a következő órákban az áramszolgáltatást, viszont rövidesen lemerülnek a mobiltelefon-tornyokat üzemeltető akkumulátorok, és teljesen megszűnik a kommunikáció a térségben.