Téglavárost épít Kína a dalai láma szülőfalujából

Vágólapra másolva!
Téglaházak váltják le a sárkunyhókat szeptember végéig a dalai láma szülőfalujában, ahol egy nagy kínai felújítási program keretében állami pénzen kapnak új házat a lakosok. Az 54 házból álló faluban egyetlen régi ház sem marad.
Vágólapra másolva!

Minden egyes öreg viskó helyén modern téglaház épül szeptember végéig a dalai láma szülőfalujában - írja az Új Kína (Xinhua) kínai állami hírügynökség. A tibeti fennsík keleti szélén található Hong'Ai lakosai jelentős állami támogatást kaptak, hogy a faluban egyetlen sárból és fából tákolt régi kunyhó se maradjon.

A hírügynökség szerint az átépítés Kína hatalmas felújítási programjainak részét képezi, amelyek célja, hogy biztonságos és modern otthonokat építsenek a régió kunyhókban élő, szegényeinek. Hong'Aiban mind az 54 család számára téglából és gerendákból készült házakat építenek: az építkezés összesen16 hónapig tartott, és 2,65 millió jüant (mintegy 81 millió forint) költöttek rá.

"Mindenki nagyon lelkes volt, és lerombolták a régi otthonaikat" - nyilatkozta az állami hírügynökségnek Shihuiyao város alpolgármestere, akinek az irányítása alá tartozik Hong'Ai is. A politikus szerint a vályogkunyhók, amelyeket lecseréltek, az összeomlás szélén álltak, de eddig a falusiak nem engedhették meg maguknak, hogy új otthont építsenek.

Kína 1959-ben szállta meg és csatolta magához Tibetet, a dalai láma azóta száműzetésben él. Kína mindig érzékenyen reagál az autonómiát követelő láma közszerepléseire. A láma évek óta azt hangoztatja: Tibet Kínától való teljes elszakadása a jelenlegi helyzetben elképzelhetetlen, ezért abban kell dűlőre jutni Kínával, hogy a tartomány minél szélesebb körű autonómiát kapjon és minél jobban meg tudja őrizni kulturális hagyományait.