Lezuhant egy kubai utasszállító repülőgép

2010.11.05. 7:13

Több mint húsz turista volt annak a Santiago de Cuba városából Havannába tartó repülőgépnek a fedélzetén, amely helyi idő szerint csütörtökön lezuhant Kubában. A helyi tévé beszámolója alapján nem volt magyar állampolgárságú utas a gépen, a havannai magyar konzult egyelőre erről nem tájékoztatták. A gépen utazók közül senki nem élte túl a szerencsétlenséget.

Hatvanegy utassal és hét fős személyzettel a fedélzetén helyi idő szerint csütörtökön lezuhant egy Santiago de Cuba városából Havannába tartó utasszállító repülőgép. Nincs túlélője a kubai repülőgép katasztrófájának - közölte péntek hajnalban a kubai polgári légiforgalmi hatóság.

Holló Krisztián havannai magyar konzul magyar idő szerint pénteken reggel még nem tudta megmondani a gépen utazó külföld utasok állampolgárságát, így azt sem, volt-e magyar köztük. A kubai televízió szerint ugyanakkor a lezuhant kubai repülőgépen utazó 28 külföldi állampolgár közül 17 latin-amerikai, 10 pedig európai volt. A 17 latin-amerikai közül kilenc argentin volt, hét pedig mexikói. Az európaiak között három holland, két-két német és osztrák, valamint francia és olasz állampolgárságú ember utazott a gépen.

A konzul elmondta, hogy a katasztrófa helyi idő szerint csütörtök kora este, nem sokkal 18 óra előtt az ország középső részén található Sancti Spíritus tartományban Guasimal kisváros közelében történt. Értesülése szerint a roncsokat megtalálták, a szerencsétlenségnek szemtanúi is voltak, a hatóságok azonnal katasztrófaelhárító egységeket, mentőosztagokat, illetve orvosokat vezényeltek a helyszínre. Ugyanakkor teljes hírzárlatot rendeltek el - tette hozzá.

Forrás: EPA

A hatóságok közlése szerint a szerencsétlenül járt gép az Aerocaribbean SA kubai légitársaság ATR 72-212 típusú utasszállító repülőgépe. A repülésügyi hatóságok szerint helyi idő szerint 17 óra 42 perckor a gép vészjelzést adott le, utána azonban megszakadt minden rádióösszeköttetés. A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, a kubai hatóságok különbizottságot hoztak létre az okok feltárására. Az ATR 72-212 olasz-francia gyártmányú, turbópropelleres, értesülések szerint meglehetősen régi repülőgép, amely csakis belföldi járatokon közlekedik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK