Szabadlábra helyezik Julian Assange-t

Vágólapra másolva!
Óvadék ellenében szabadlábra helyezik Julian Assange-t, a WikiLeaks portál alapítóját. A férfit még a múlt héten vették őrizetbe Nagy-Britanniában a svéd rendőrség kérésére. Assange-t szexuális bűncselekményekkel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

A londoni felsőbíróság csütörtökön úgy határozott, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezi Julian Assange-t. Az elsőfokú londoni bíróság már kedden megszüntette az őrizetét, szabadlábra azonban nem helyezték, ugyanis a végzés ellen a svéd vádhatóság fellebbezést nyújtott be. Duncan Ouseley bíró azonban ezt csütörtökön elutasította.

A keddi döntés értelmében a feltételes szabadlábra helyezés összege 200 ezer font készpénzóvadék és további 40 ezer font biztosíték. Ezen túlmenően Assange-nak elektronikus nyomkövetőt kell viselnie, hetente egyszer jelentkeznie kell az illetékes rendőrőrsön, útlevelét nem kaphatja vissza, továbbá a következő meghallgatásáig, azaz január 11-ig nem hagyhatja el lakhelyét. Az ügyet nehezíti, hogy a 200 ezres óvadékot készpénzben kell letétbe helyezni, a brit bankbiztonsági előírások miatt pedig ekkora pénzmennyiség felvétele egy összegben meglehetősen nehéz. Assange óvadékára a pénzt olyan közéleti személyiségek adták össze, mint Bianca Jagger, a Rolling Stones frontemberének, Mick Jaggernek az első felesége, valamint Ken Loach brit filmrendező és John Pilger közismert ausztrál publicista, egykori haditudósító.

A WikiLeaks alapítóját a svéd hatóságok kérésére még a múlt héten vették őrizetbe Nagy-Britanniában. Az ausztrál származású férfit egy nő elleni nemi erőszakkal és egy másik nő szexuális zaklatásával gyanúsítják Svédországban. Assange elmondása szerint azonban mindkét hölgy beleegyezett az aktusba. A WikiLeaks alapítója és támogatói úgy vélik, hogy meghurcoltatásának hátterében politikai okok állnak, miután a portál több ezer titkos amerikai diplomáciai feljegyzést és jelentést szivárogtatott ki az elmúlt hetekben.