Politikusok offshore-számláiról rántaná le a leplet a WikiLeaks

Vágólapra másolva!
Bizalmas svájci bankszámlák adatainak kiszivárogtatására készül a WikiLeaks, amelynek pénteken adott át bizalmas bankadatokat egy svájci bank korábbi alkalmazottja. A titkos adatok kiszivárogtatója Julian Assange WikiLeaks-alapítóval közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy heteken belül nyilvánosak lehetnek a kínos banktitkok, köztük politikusok offshore-ügyletei is.
Vágólapra másolva!

Bizalmas bankszámlaadatokat adott át a WikiLeaksnek hétfőn Londonban egy korábbi svájci bankalkalmazott. Rudolf Elmer, a svájci Julius Baer bank egykori munkatársa az adatokat tartalmazó CD-t Julian Assange-nek, a bizalmas értesüléseket interneten kiszivárogtató WikiLeaks alapítójának adta át, majd közös sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy az adatokat feldolgozzák, és néhány hét múlva nyilvánosságra hozzák őket.

Az adatokat kiadó Elmer szerint a CD-n mintegy negyven politikus offshore-számláinak adatai is rajta vannak. Az adatok három bankból származnak, és német, amerikai és ázsiai vagyonos üzletemberekhez és politikusokhoz kötődnek.

Julian Assange közölte, hogy az adatok egy részét valószínűleg átadják majd a súlyos csalások után nyomozó brit szakhatóságoknak is. Azt egyelőre nem közölték, hogy az adatok milyen bűncselekményeket leplezhetnek le. Assange ugyanakkor jelezte, hogy a Julius Baer banktól korábban szerzett egyéb adatokban a WikiLeaks adóelkerülőkre, bűncselekményből szerzett pénzek rejtegetőire és "a politikai kegyből kiesett emberek kimentett vagyonára" bukkant - írja a BBC.