Iskolai drogtesztek bevezetését javasolja az orosz államfő

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev szerint a kilencvenes évek óta tabu a kábítószerről beszélni az orosz médiában, de ezt a tabut meg kell törni. Az orosz államfő iskolai drogtesztek bevezetését javasolta hétfőn egy irkutszki tanácskozáson, és támogatásáról biztosított egy olyan tervet, amely szerint súlyosan megbüntetik azokat a szórakozóhelyeket, amelyekben kábítószert terjesztenek. Oroszországban jelenleg 2-2,5 millióra becsülik a drogfüggők számát.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev orosz államfő a drogtesztek iskolai - esetleg egyetemi - bevezetését, valamint a kábítószerfüggők számára átfogó egészségügyi és szociális rehabilitálási rendszer kiépítését javasolta hétfőn Irkutszban egy tanácskozáson.

Az elnök szerint a tévéknek is részt kell venniük a kábítószer-ellenes felvilágosításban. A helyi drogellenes civil szervezetek képviselőivel találkozva Medvegyev kijelentette: a kábítószerezés a kilencvenes években terjedt el nagyobb mértékben, és akkor tabuvá vált a téma a tömegtájékoztatásban, de ezt a tabut meg kell törni.

Az elnök felkeresett egy megelőző és rehabilitációs központot, ilyenekből azonban alig néhány van az országban, ahol ma már több mint kétmillióra becsülik a függők számát. Ezzel szemben számos magánszervezet foglalkozik úgynevezett "hideg" elvonással, amelynek lényege, hogy a függő nem jut kábítószerhez, de az elvonási tüneteit nem kezelik. Medvegyev ezért javasolta egy átfogó egészségügyi és szociális rehabilitációs rendszer alapvető normáinak kidolgozását.

Viktor Ivanov, a Kábitószer-forgalmat Ellenőrző Szövetségi Szolgálat vezetője azt javasolta, hogy törvényi úton tegyék büntetendővé a drogok egynél több alkalommal való használatát, és egyben biztosítsanak választási lehetőséget a függők számára a szabadságvesztés vagy az önkéntes gyógykezelés között. Ivanov javasolta azt is, és ezt az államfő azonnal támogatta, hogy súlyosan büntessék meg, esetleg zárják be azokat a szórakozóhelyeket, amelyekről kiderül, hogy ott kábítószereket terjesztettek.

Oroszországban jelenleg 2-2,5 millióra becsülik a drogfüggők számát, és a legtöbb függő a fiatal korosztályokhoz tartozik. A bűncselekmények 30 év alatti elkövetői közül tavaly 53 százalék állt kapcsolatban az illegális kábítószer-forgalommal, a drogfogyasztás a gazdaságban évi mintegy ezermilliárd rubelnyi, a GDP több mint 2 százalékának megfelelő kárt okoz.