Előzetes letartóztatásba helyezték Hoszni Mubarakot

Vágólapra másolva!
Hoszni Mubarak volt elnök és két fia után előzetes letartóztatásba helyezték Egyiptomban a parlament volt elnökét, a szenátus korábbi elnökét és Mubarak volt kabinetfőnökét. A vád szerint Mubarak a tüntető tömegbe lövetett, és elnöki hatalmát személyes haszonszerzésre használta föl. A három volt vezetőt pedig azzal vádolják, hogy hatalmas vagyont gyűjtöttek a Mubarak-érában.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi főügyész szerdai közlése szerint 15 napos előzetes letartóztatásba helyezték Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, akit korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolnak. A hivatalos közlemény szerint a vádak magukba foglalják a tüntető tömegekbe lövetést és az elnöki hatalom személyes haszonra való kihasználását. Mubarakot jelenleg kórházban kezelik, miután szívrohamot kapott kihallgatása közben. Mubarak az ellene felhozott vádakat - visszavonulása óta az első interjúban, vasárnap - tagadta.

A nap folyamán korábban szintén előzetes letartóztatásba helyezték Hoszni Mubarak két fiát. Gamal és Alaa Mubarakot vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel gyanúsítják, valamint azzal , hogy a januári és februári népfelkelés idején kezdeményezték, hogy a karhatalom lőjön a tüntető tömegbe. A felkelés idején közel 800 ember halt meg a hatóságok erőszakcselekményeiben.

Gamalnak, Mubarak fiatalabb fiának magas tisztsége volt az ország korábbi vezető pártjában. A széles körben osztott vélemény, hogy Gamalt szemelte ki apja saját utódjául, nagyban hozzájárult az egyiptomi felkelés sikeréhez, amely végül megdöntötte Mubarak uralmát.

Az épület előtt nagyjából kétezres tömeg várta a Mubarak fivérek elvezetését. Amikor elvitték őket, palackokkal és kövekkel dobálták meg a lefüggönyözött ablakú kisbuszt.

Nem sokkal később előzetes letartóztatásba helyezték Fathi Szurúrt, az egyiptomi parlament volt elnökét, aki ellen korrupció miatt indult vizsgálat. Ugyancsak letartóztatták Szafuat es-Serfet, a szenátus korábbi elnökét, illetve Mubarak volt kabinetfőnökét, Zakaríja Azmint. A vád szerint mindhárman hatalmas vagyont gyűjtöttek, amikor Mubarak volt hatalmon.

Pénteken többezren tüntettek Kairóban a februárban lemondott Hoszni Mubarak felelősségre vonásáért. A tüntetők elégedetlenek a katonaság által vezérelt átmenettel, gyorsabb haladást, a régi vezetők leváltását követelik. Erről itt olvashat bővebben.