Katonatisztek dezertáltak Kadhafi líbiai vezető hadseregéből

Vágólapra másolva!
A líbiai lázadók szóvivője bejelentette, hogy dezertált a líbiai hadsereg nyolc katonatisztje, köztük négy dandártábornok hétfőn. A magas rangú vezetők jelenleg Rómában vannak. Közben a líbiai hivatalos hírügynökség azt közölte, hogy civilek haltak meg a NATO hétfői légi csapásaiban.
Vágólapra másolva!

A Jana hivatalos líbiai hírügynökség szerint tizenegy ember, köztük több civil halt meg a NATO légitámadásaiban hétfőn a Tripolitól 150 kilométerre keletre fekvő Zlítenben. Ha a NATO csapásainak civil áldozataira vonatkozó számok valósnak bizonyulnának, ez lenne a szövetségesek legnagyobb melléfogása Líbiában, ahol az ENSZ felhatalmazásával lépnek fel a polgári lakosság védelmében március 19. óta.

A média számára elrendelt hatósági korlátozások miatt nem lehet a bejelentéseket független forrásból ellenőrizni. Katonai forrásokra hivatkozva a Jana arról is beszámolt, hogy az atlanti szövetség hétfőn ismét légitámadást hajtott végre a Tripolitól 600 kilométerre délre fekvő al-Dzsafrában is. A líbiai televízió Tidzsiben, Dzsufrában és Bani Valídban végrehajtott NATO-légitámadásokról számolt be.

A Líbia keleti részét ellenőrzésük alatt tartó lázadók politikai szervezetének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a szóvivője bejelentette, hogy "Kadhafi nyolc magas rangú katonatisztje, közöttük négy dandártábornok csatlakozott a forradalomhoz". Mahmúd Sammam Rómából telefonon elmondta, hogy a katonatisztek Tunézián keresztül utaztak Rómába, de további részleteket nem közölt.

Szárazföldön a NATO erői az al-Dzsazíra szerint

"Két hónap alatt jelentős haladást értünk el. Lényegesen csökkentettük Kadhafi lehetőségét arra, hogy a népét gyilkolja" - jelentette ki hétfőn Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. Bulgáriában mondott beszédében kijelentette: itt az ideje, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető távozzon a hatalomból.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió olyan felvételeket mutatott be, amelyeken felfegyverkezett nyugati szövetségesek láthatók a líbiai frontvonalon - írja a Guardian című brit napilap. Az arab hírtévé szerint ez az első bizonyíték arra, hogy a szövetségesek a szárazföldön is harcolnak. A tévé által bemutatott képeken egy hatfős csoport látható, Miszráta városának legnyugatibb pontján.

Öten közülük fel voltak fegyverkezve a képeken, terepszínű ruhát, sapkát és pamut arab sálat viseltek. Hatodik társuk, vélhetően a vezetőjüknél nem látható fegyver, és rózsaszín rövid ujjú pólót viselt. Valószínű, hogy ő a felderítési vezető. Az al-Dzsazíra felvételein az látszik, hogy a csoport tagjai lázadókkal beszélgetnek, majd gyorsan elhagyják a helyszínt, amint meglátják a forgatócsoportot.

Sztárügyvédek perelik a francia elnököt

Időközben két francia sztárügyvéd bejelentette, hogy emberiesség elleni bűncselekmények vádjával feljelentést akar tenni Nicolas Sarkozy francia elnök ellen a líbiai bombázások miatt. Egyikük Roland Dumas volt szocialista külügyminiszter, az alkotmánytanács egykori elnöke, másikuk pedig Jacques Verges, a terrorista Carlos, a náci Klaus Barbie, a néhai Szlobodan Milosevics szerb államfő korábbi védője.