Gyilkosság miatt állítják bíróság elé Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt

Vágólapra másolva!
Előre megfontolt gyilkosság, gyilkossági kísérlet, hatalommal való visszaélés és jogtalan haszonszerzés miatt állítják bíróság elé Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt és két fiát. A politikus az ellene felhozott vádak egyike szerint arra utasította a rendőrséget, hogy éles lőszerrel lőjenek a Kairóban tüntető tömegbe.
Vágólapra másolva!

Tüntetők megölése és az állami pénzekből való jogtalan haszonszerzés miatt áll bíróság elé a korábbi egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak és két fia - írja a CNN amerikai csatorna online oldala. Mubarakot, két fiát és szökésben lévő egykori kémfőnökét előre megfontolt gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, hatalommal való visszaéléssel és jogtalan haszonszerzéssel vádolják. A volt elnök jelenleg egy Sarm es-Sejk-i kórházban van, feleségét a múlt héten engedték ki a börtönből óvadék fejében. A nő lemondott 3,4 millió dolláros vagyonáról, villájáról, és aláírt egy nyilatkozatot, amelynek értelmében további vizsgálatokat végezhetnek magánvagyona körül. Két fiát, Alaát és Gamalt egy kairói börtönben tartják előzetes letartóztatásban.

Az volt elnököt többek között azzal vádolják, hogy a beleegyezésével lőttek éles lőszerrel a kairói Tahrír téren tüntetőkre január 25-én. Mubarak és két fia a vádak szerint közreműködtek abban, hogy az Interpol által is keresett Husszein Szalem üzletember illegálisan jusson hozzá hatalmas földterületekhez Sarm es-Sejkben. Ezen túlmenően az ügyészek azt is állítják, hogy Mubarak és a korábbi olajügyi miniszter közreműködtek abban, hogy az üzletember kétmilliárd dollár értékben exportáljon illegálisan gázt Izraelbe. Az üzlet 714 millió dolláros veszteséget okozott az államnak.

Egyiptomban 846 embert öltek meg a január-februári népfelkelés során. Az elnök február 11-én mondott le posztjáról.