A napi rutin része a nők megerőszakolása Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, nemi erőszak, Nyamilima
Vágólapra másolva!
Óránként 48 nőt erőszakolnak meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy új tanulmány szerint. A nők ellen elkövetett szexuális bűncselekmények beleivódtak a társadalomba, nemcsak a fegyveres konfliktusok által dúlt területeken, de a fővárosban is gyakoriak. Az értékes ásványi kincsekben gazdag országban a második világháború óta eltelt több mint 60 év legvéresebb háborúja dúl, amelyet a bányákra pályázó szomszédok is szítanak.
Vágólapra másolva!

"Mit láttok, amikor rám néztek? Egy állatot? Csak mert hagyjátok, hogy állatok állatként bánjanak velem. Ti ott a kormányban, ha a ti gyerekeitekről lenne szó, megállítanátok ezt? Ti, ti fehér emberek, ha ez az erőszak a ti országotokban történne, véget vetnétek neki?" Ezt a 27 éves Jeanne mondta a múlt hónapban, amikor a Guardian tudósítása szerint megnyílt a nemi erőszak áldozatainak szánt menedékhely - a City of Joy (kb. az öröm városa) - a kelet-kongói Bukavuban.

Jeanne nehezen mozdul, mivel műtétek sorát végezték el rajta, miután hetekig egy fához kötve élt, ahol folyamatosan megerőszakolták a helyi fegyveresek. Az ez idő alatt elszenvedett sérülések miatt megműtötték, hazakerült, ahol megint megerőszakolták. Terhes is lett, de a gyereke meghalt. Végül egy bukavui kórházba menekült, innen került a Vagina monológok szerzője, Eve Ensler által alapított, idén áprilisban átadott menedékhelyre.

A nő egyike annak a legfrissebb becslések szerint 1,8 millió nőnek, aki nemi erőszak áldozatává vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az országot már tavaly a nemi erőszak központjának nevezte Margot Wallström, az ENSZ nemi erőszakkal foglalkozó különmegbízottja, pedig az ezt vizsgáló akkori ENSZ-jelentésben foglalt adatok eltörpülnek azok mellett, amelyek az American Journal of Public Health most júniusi számában megjelenő friss tanulmányban szerepelnek.

Óránként 48 nő

Az ENSZ tavalyi jelentése szerint az országban 2009-es polgárháború során nyolcezer nőt erőszakoltak meg. Ehhez képest az amerikai egészségügyi szaklapban megjelenő tanulmány 433 785 megerőszakolt nővel számol egy 2007-ben, az előző 12 hónap eseményeit rögzítő közel 3500 nő megkérdezésével készített kormányzati felmérés alapján. Ez az ENSZ által tavaly közölt adatok több mint 54-szerese, 1152 nemi erőszakot jelent naponta, vagyis a Kongói Demokratikus Köztársaságban óránként 48, (ötpercenként négy) nő esett nemi erőszak áldozatául 2006-2007 folyamán.

A tanulmány szerint a kongói nők 12 százalékát erőszakolták meg életében legalább egyszer (összesen 1,8 millió nőt). A megerőszakolt nők 22 százaléka otthonában, hozzátartozója által szenvedte el a bűncselekményt. A tanulmányból az is kiderül, hogy a jelenség nemcsak az ország keleti, konfliktusok dúlta térségében, de a fővárosban, Kinshasában is elterjedt. A legsúlyosabb helyzet az ország Észak-Kivu nevű tartományában alakult ki, ahol 2006 és 2007 között a nők 7 százalékát erőszakolták meg, pontosabban ezer nő közül 67-et ért ilyen támadás.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
Még több képért kattintson a fotóra!

Nem csak a konfliktusövezetekben

Michelle Hindin közegészségüggyel foglalkozó amerikai kutató ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a valóságban még ennél is magasabb lehet a megerőszakolt nők száma, mivel az adatokat személyes interjúk révén szerezték, amelyek során nem minden áldozat nyílik meg a kérdező számára, sokan hallgatnak szégyenükben. A megerőszakolt nőket ugyanis gyakran kirekesztik, férjük elhagyja őket.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenség nemcsak a máig izzó fegyveres konfliktusok által leginkább sújtott térségekben, de az ország más békésebb területein is elterjedt, és rendkívül gyakori, hogy a nemi erőszakot párkapcsolaton belül követik el.

A Foreign Policy amerikai magazin szerint az újabb adatok azt bizonyítják, hogy a nemi erőszak olyan mélyen beleivódott az elmúlt évtizedek során súlyos fegyveres konfliktusok dúlta ország kultúrájába - harcoló felek katonai stratégiaként alkalmazták a nemi erőszakot -, hogy rendkívül nehéz fellépni ellene. Hiába ért véget elvileg 2003-ban a legutóbbi háború, hiába a 2006-os - több helyen erőszakos események övezte - demokratikus választás, az ENSZ békefenntartói, a nőjogi aktivisták tevékenysége vagy a dollármilliókra tehető segélyek, a helyzet csak romlott az újabb kutatás szerint.

Forrás: AFP/Marc Hofer
Még több képért kattintson a fotóra!

A legtöbb áldozat a második világháború óta

Az ásványkincsekben gazdag országban - ahol gazdag arany-, réz-, gyémántbányák találhatók, de a modern híradástechnikai eszközök (okostelefonok, játékkonzolok) előállításához nélkülözhetetlen tantalum ásványának, a koltánnak is itt vannak a leggazdagabb lelőhelyei a világon - Belgiumtól történő 1960-as függetlenedése óta kaotikus a helyzet. Az államhatalom sok országrészben nem érvényesül.

A Mobutu Sese Seko diktatúráját 1996-ban megdöntő, a szomszédos Ruanda által tüzelt forradalom alatt és az azt követő második kongói háborúban több környékbeli ország is katonai erővel próbált részesedést szerezni az ország keleti felében található, busás hasznot hajtó bányákból. Ebben az időszakban tízszerezte meg Uganda gyémántkivitelét, jóllehet egyetlen gyémántbánya sem található a területén, és hasonló volt a helyzet Ruanda koltánkivitelével is. A második világháború óta nem dúlt a világon ilyen sok áldozattal járó háború, mint Kongóban: közel öt és félmillió ember vesztette életét.