Kadhafi nem vesz részt a líbiai béketárgyalásokban

Vágólapra másolva!
Moammer el-Kadhafi líbiai vezető elfogadta az Afrikai Uniónak (AU) azt a kérését, hogy ne vegyen részt azokon a tárgyalásokon, amelyeknek célja véget vetni a líbiai polgárháborúnak - közölték az AU illetékes bizottságának résztvevői vasárnapi pretoriai tanácskozásuk befejeztével.
Vágólapra másolva!

A tagok üdvözölték a líbiai vezető döntését, de közleményükben - amelyet Ramtane Lamamra, az AU béke és biztonság ügyében illetékes biztosa olvasott fel - semmi több nem szerepel erről, és a biztos nem volt hajlandó válaszolni újságírók kérdéseire.

Jacob Zuma dél-aferikai államfő a tanácskozáson kijelentette: a Líbia elleni NATO-légitámadásokat lehetővé tevő ENSZ-határozat nem engedi meg "a rendszer megváltoztatását" vagy Kadhafi megölését. Azt mondta, aggodalomra ad okot, hogy még mindig tart a NATO és szövetségesei általi bombázás, az ENSZ-határozat célja ugyanis a líbiai lakosság megvédése és a humanitárius segélyezés lehetővé tétele volt, nem egy rendszerváltoztató hadjárat támogatása.

A NATO márciusban indított a támadást a líbiai hadsereg ellen. Az AU már korábban kidolgozott egy úgynevezett útitervet a konfliktus megoldására, és ezt Kadhafi el is fogadta, de a felkelők nem. A tervben tűzszünetről és egy átmeneti időszakról van szó, amelynek végén demokratikus választásokat tartanának.

A CNN szerint Kadhafi erős és bőkező támogatója volt az Afrikai Uniónak, Líbia most is tagja az AU Béke és Biztonság Tanácsának.