Magyart választottak meg az ENSZ kisebbségi ügyek független szakértőjévé

Vágólapra másolva!
A következő három évben Izsák Rita lesz az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó független szakértője - közölte az Igazságügyi Minisztérium szombaton. Izsák új pozíciója szerint az ENSZ összes tagállamának összes kisebbségéért felel majd.
Vágólapra másolva!

Izsák Ritát választotta meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó független szakértőjévé, erről szombaton számolt be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága.

Izsák Rita korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárának, Balog Zoltánnak kabinetfőnökeként dolgozott, és fontos szerepet játszott az Európai Unió romastratégiájának kidolgozásában is - írja a minisztérium közleménye.

Izsák az ENSZ 192 tagállamának összes, azaz nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségéért felel, országok meglátogatását kezdeményezheti, jelentéseket, sajtóanyagokat adhat ki. A kisebbségi szakértői helyre sokan pályáztak, mert ez az egyetlen mandátum, amely külön testülettel bír, az ENSZ Kisebbségi Fórumának elnöke is ezentúl Izsák Rita lesz.

Izsák korábban dolgozott az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa Hivatalának, volt az EBESZ emberi jogi diplomatája, megjárta a Balkánt és Afrikát, ahol kisebbségek, nők és gyermekek jogait képviselte, valamint számos kisebbségi, roma jogi civil szervezetnek is munkatársa volt.

Megbízatása három évre szól. A szakértői tevékenységért díjazásban nem részesül, így továbbra is irányítja a közelmúltban felállt Tom Lantos Intézetet, amely emberi és kisebbségi jogokkal fog foglalkozni a régióban.