Pert indítanak Obama ellen Líbia miatt

Barack Obama amerikai elnök, USA, költségvetés, megszorítások, 2011.04.09.
Vágólapra másolva!
Közösen nyújtottak be keresetet az amerikai kormány ellen republikánus és demokrata kongresszusi képviselők a líbiai katonai beavatkozás miatt. A tíz képviselő szerint barack Obama amerikai elnök megsértette a törvényt, amikor a kongresszus jóváhagyása nélkül vetette be a hadsereget.
Vágólapra másolva!

Pert indít szerdán a kormány ellen az amerikai kongresszus tíz republikánus és demokrata képviselője Barack Obama elnök ellen az USA líbiai szerepvállalása miatt. A keresetben a CNN szerint többek között az amerikai kongresszusnak az amerikai adófizetők pénzének megóvására vonatkozó felelősségére, illetve a háborúra felhatalmazó 1973-as törvényre (War Powers Act) hivatkoznak majd, amelynek értelmében az amerikai fegyveres erők 60 napnál hosszabb ideig csak kongresszusi felhatalmazással vehetnek részt hadműveletekben.

A demokratapárti, háborúellenes ohiói Dennis Kucinich szerint megkérdőjelezhető, ahogy a végrehajtó hatalom megkerülte a kongresszust akkor, amikor a beavatkozásról döntött, és a katonai erő alkalmazását nemzetközi szervezetek - mint a NATO és az ENSZ - felhasználásával hagyatta jóvá. A képviselők szerint ezzel Barack Obama elnök kormánya megsértette az amerikai alkotmányt. A bíróságtól azt kérik, védje meg az amerikai polgárokat "ennek a jogtalan politikának az eredményétől".

A Fehér Ház szerdán jelezte, hogy még aznap jelentést juttat el a képviselőházhoz, amelyben megválaszolja a kongresszus által június 2-án elfogadott, az elnököt elmarasztaló határozatban szerelő kérdéseket. A kongresszus egyebek mellett arra kíváncsi, hogy milyen célokat követ az elnök Líbiában, azokat milyen eszközökkel kívánja elérni, és miért nem kért kongresszusi felhatalmazást a katonai erő alkalmazásához.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke kedden levélben figyelmeztette Obamát, hogy ha vasárnapig nem szerzik meg a kongresszus beleegyezését a líbiai beavatkozáshoz, akkor megsérti az 1973-as törvényt.

A hadviselésre vonatkozó törvények értelmezése történelmi vita tárgya a kormány és a törvényhozás között. A súrlódások oka, hogy az amerikai alkotmány 1. cikke kimondja: hadat üzenni csakis a kongresszusnak van joga, a 2. cikkben közben ez szerepel, hogy az elnök a haderő főparancsnoka. A Rasmussen Reports hétfőn közzétett jelentése szerint az amerikai potenciális választóknak csak 26 százaléka támogatja az Egyesült Államok katonai fellépését Líbiában.