A kínai emberjogi állapotok javulásáról ír egy kínai állami jelentés

Vágólapra másolva!
Egy a kínai emberjogi cselekvési terv teljesüléséről készített jelentést tett közzé a kínai államtanács információs irodája csütörtökön. A jelentés hosszan értekezik az erőszakos kilakoltatásokról, a törvényellenes fogvatartásról, valamint a nők és a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekményekről. A dokumentum az emberjogi helyzet Kínai javulásáról számol be.
Vágólapra másolva!

Az erőszakos kilakoltatások, a kikényszerített vallomások, a törvényellenes fogvatartás, a nők és gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények terén hozott intézkedések szerepelnek egyebek mellett abban a csütörtökön közzé tett értékelő jelentésben, ami a kínai emberjogi cselekvési terv teljesítéséről szól. A 2009-2010-es időszakra vonatkozó igen terjedelmes dokumentumot a kínai államtanács információs irodája adta ki, ahogyan magát a tervet is ez a kínai kormányhivatal tette közzé.

A beszámoló egyik fejezetében a többnyire a gazdasági fejlődéssel, átalakulással, út-, vasútépítéssel, az urbanizációval együtt járó vidéki terület-kisajátítások témájával foglalkozik, s az ezzel kapcsolatos kisajátítási ügyek kezelésénél az "előbb az átköltöztetés, s csak azután a bontás" elv szem előtt tartását hangoztatja.

A jelentésből kiderül, hogy országosan kötelezővé tették egy olyan társadalombiztosítási rendszer létrehozását, amely a károsultak számára biztosítja az alapmegélhetést, vagy az öregkori nyugdíjat. A dokumentum szerint egyúttal a kommunikációs eljárást is szabályozták, és eszerint az érintetteknek adott esetben joguk van előzetes kifogást emelni, vagy panaszt tenni.

A vallomások kikényszerítésének, a testi fenyítésnek és az illegális fogva tartásnak, valamint a fogvatartottak bántalmazásának a megelőzése érdekében a felügyeleti tárca előírta, hogy a kivételes eseteket kivéve a kihallgatásokat erre speciálisan kialakított helyiségekben, vagy épületekben kell elvégezni. A kihallgatásokat hang és videorögzítésre alkalmas eszközökkel kell felszerelni, a gyanúsítottat a kihallgatás előtt és után fizikai vizsgálatnak kell alávetni.

Az elmúlt két évben az ügyészi szervek több mint ezer olyan esetben jártak el, amelyben kormányzati funkcionáriusok hatalmukkal visszaélve bosszúból, vagy más okból törvényellenesen intézkedtek polgárok fogva tartásáról. Ugyanez idő alatt a bíróságok több mint 18 ezer illegális elzárással kapcsolatos esetben jártak el.

A dokumentum kitér arra is, hogy 2010 végéig több mint 3500 nő- és gyermekrablással foglalkozó bűnbandát fogtak el, több mint 22 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe, és összesen közel 9400 gyereket, valamint 18 ezer nőt szabadítottak ki a kereskedők fogságából.