Újra taníthatnak magyar történelemkönyvekből Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Két év után ismét felkerülhetnek a tankönyvrendelési listára a magyar gimnáziumok számára készült történelemkönyvek - közölte a szlovák kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezetője. Juhász László azt mondta, hogy a hivatalos értesítésre még várni kell, de szóbeli ígéretet már kaptak.
Vágólapra másolva!

Megfelelnek a szlovák állami kerettanterv követelményeinek a magyar gimnáziumok számára készült történelemtankönyvek, ezért ismét felkerülhetnek a tankönyvrendelési listára - közölte a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

"Egyelőre csak szóban kaptuk meg a jó hírt, a hivatalos értesítésre még várnunk kell" - mondta Juhász László, a kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezetője kedden a hírportálnak.

A hivatalos tankönyvlistáról a szlovákiai magyar történészek tollából származó tankönyveket Ján Mikolaj, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt oktatási minisztere töröltette 2009-ben.

"Több hónapos tárgyalás után sikerült elérnünk, hogy a minisztérium felülvizsgálja a tárca korábbi vezetésének döntését, és ismét taníthassanak a Kovács László, Simon Attila és Simon Beáta által elkészített, úttörő jellegű tankönyvekből, amelyek tartalmazzák mind a szlovák, mind a magyar történelem fontos mozzanatait" - mutatott rá a főosztályvezető.

A kormányhivatal közlése szerint az illetékesek kedden ismét tárgyalóasztalhoz ültek az oktatási tárca és az Állami Pedagógiai Intézet munkatársaival, hogy a földrajzi nevek tankönyvbeli használatának gyakorlatáról egyeztessenek.

A minisztérium illetékesei és a kormányhivatal kisebbségi főosztályának munkatársai a megbeszélés során egyetértettek abban, hogy a hatályos jogszabály értelmében elegendő a tankönyvbeli első előforduláskor zárójelben feltüntetni az adott földrajzi név szlovák változatát, ahogy az a 2002 és 2006 között jóváhagyott tankönyvek esetében bevált gyakorlat volt.

"A gyakorlat sajnos mostanáig az volt, hogy a Ján Mikolaj minisztersége idején jóváhagyott tankönyvekben az összes földrajzi név után fel kellett tüntetni a szlovák megfelelőt. Erre azonban jelenleg a törvény sem kötelezi a kiadókat" - jegyezte meg a főosztályvezető.