Olcsó kanapék között uralkodott Líbián Kadhafi

Líbia, Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása, Báb el-Azizíja, Bab el-Azizia, Bab al-Azizia, Kadhafi fogadja az argentin elnököt,  Cristina Fernandez de Kirchnert
Vágólapra másolva!
Egy aranyból készült puskát és Moammer Kadhafi egyik díszes sapkáját is megtalálták a felkelők a líbiai  vezér elfoglalt főhadiszállásán, amely a föld alatt további meglepetéseket rejthet. A Báb el-Azizíja nevű épületegyüttes nemcsak Kadhafi otthona volt, de egyben a rezsim katonai központja és tiltott palotája is: innen irányították Líbiát, és innen védték Tripolit az utolsó órákig, udvarán azonban már egy Kadhafi-szobor fejével fociznak a felkelők.
Vágólapra másolva!

Tripoli legtöbb lakója eddig csak az olajzöld, ölnyi vastag falakat látta belőle, amelyeken ötven méterenként géppuskával felszerelt őrtornyok magasodtak. A magas rangú külföldi látogatók az udvarán álló beduin sátorra emlékezhetnek, ahova a tárgyalások, fogadások idején vitték őket. Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmas főhadiszállásának titkai azonban most az egész világ előtt feltárulnak, miután a líbiai felkelők kedden kemény harcok után elfoglalták az épületegyüttest.

A Tripoli déli külvárosában található, hat négyzetkilométeres területen terpeszkedő komplexumban a brit Guardian fényképei szerint kedden ünneplő fiatalok kocsikáztak hatalmas puskáikkal, miközben a háttérben egy lángba borult épület roskadozott. Bár a főhadiszállás a Kadhafihoz hű erők egyik utolsó bástyája volt, holttesteket, elesett katonákat sehol nem lehetett látni, az épületegyüttest láthatóan hátrahagyták védői. A lap helyszíni tudósítója szerint a bevonulás után káosz és zűrzavar uralkodott: az emberek ki-be rohangálva fosztogattak az épületekben, de közben érezhető volt az orvlövészektől és az ellentámadástól való félelem is.

A lázadók csak most kezdik felfogni és felfedezni, hogy mit foglaltak el. A Báb el-Azizíja komplexum, a "Szeretet kapuja" Kadhafi kormányzati központja volt, innen irányították az országot. Itt lakott Kadhafi, itt állomásoztak a hozzá hű csapatok, itt születtek az egész Líbiára hatással lévő döntések. A pletykák szerint pedig az épületekhez a föld alatt is hatalmas bunker- és alagútrendszer kapcsolódik, amelyben még most sem lehet pontosan tudni, mi vár a felkelőkre.

"Tiltott palota"

"A Báb el-Azizíja volt a hatalom székhelye: Kadhafi ideológiája szerint ugyan a hatalom a népé, és a megyék, falvak népi tanácsai hoznak döntéseket a saját ügyeikben, de ez a rendszer már rég szertefoszlott" - magyarázta a BBC World Service adásában a brit közszolgálati médium korábbi vezető tudósítója, Kate Adie. A riporter, aki az 1980-as években Tripoliból tudósított, állítja: a komplexumból jöttek a parancsok, és aki valamit el akart intézni Líbiában, ide jött, vagy itt dolgozott.

A komplexumot még a britek építették a gyarmati időkben, Kadhafi hatalomátvétele előtt. Az épületek katonai gyakorlótérnek és laktanyának épültek a város peremén, de mára a terjeszkedő külváros körülnőtte. Adie, aki korábban járt az épületekben, lesújtó képet festett róla: "Egy csomó közönséges laktanya összezsúfolva rengeteg rosszul megépített épülettel és irodával, ahol az idők során egyre több és több ember dolgozott". A tudósító szerint a komplexum "nem volt sem varázslatos, sem lenyűgöző, de még stílusos sem: csak egy méhkas volt, ahol ott nyüzsögtek Kadhafi emberei.

"Nem olyan hely, ahova egy diktátort képzelnénk"

Az épületegyüttesben lakott életvitelszerűen Kadhafi és családja. "Élhetett volna a líbiai király valamelyik fényűző palotájában, maradt még belőlük néhány Tripoliban" - mondta Kate Aide a BBC-nek. "De ő azt hajtogatta, hogy ő a nép fia, és inkább itt él" - tette hozzá. A tudósító meglehetősen spártai körülményekre emlékezett: Kadhafi lakosztálya szerinte olyan volt, mint egy őrszoba, amelyben ócska kanapék, olcsó bútorok álltak. "Egyáltalán nem olyan hely, ahol az ember egy korlátlan hatalommal bíró uralkodót elképzel" - mondta.

A brit Telegraph szerint azért megvoltak Kadhafi otthonában a luxus nyomai is: a sivatagos klímájú Tripoli peremére a vezérnek több hektár zöld gyepet varázsoltak, a vendégek fogadására berendezett beduin sátor pedig két teniszpálya között feküdt. A komplexum mégis "személytelen és elzárt volt, mint a pekingi tiltott város" - írta a lap. A Washington Post a líbiai vezetőről szóló, ""Kadhafi és a líbiai forradalom" című könyvet idézve úgy írta le a létesítményt, mint egy kényelmes helyet, amely úgy van felszerelve, mint egy klubház, de úgy őrzik, mint egy börtönt.

Forrás: MTI/EPA/Juan M. Espinosa
Kadhafi a spanyol külügyminiszterrel

A helynek különös hangulatot adott Kadhafi korábbi háza, amelyet 1986-ban amerikai gépek bombáztak le, és ahol - állítólag - Kadhafi ötéves nevelt lánya is életét vesztette. A romos házat nem újították fel, emlékműként áll a többi épület között, előtte egy amerikai repülőt összeroppantó ököl hatalmas bronzszobrával. A helyet nagyon jól jellemzi, hogy a korábban ott járó BBC-riporter szerint a romos épület alig lógott ki a többi vendégház, iroda és laktanya közül.

"A líbiai Pentagon"

"Ez volt Kadhafi Pentagonja is" - mondta az amerikai védelmi minisztérium épületével párhuzamot vonva az Al-Arabíja arab hírtelevíziónak Noman Benotman, egy brit elemzőintézet szakértője, aki korábban líbiai iszlamista gerillákat vezetett a rezsim ellen. Ez a hely volt a kadhafisták központi katonai bázisa Tripoli hétvégi ostroma óta, innen indítottak rajtaütéseket a lázadók által elfoglalt kerületekbe. Az épületet sokáig tankok védték, de a védőknek végül nyoma veszett - a felkelők szerint lehet, hogy a komplexum alatt található alagutakon menekültek el, amikor már nem tudták tartani a területet.

Az Al-Arabíjának nyilatkozó szakértő szerint az épületegyüttes alatt kiépített alagutak a szomszédos kerületbe és a tengerpartra vezetnek, és ezeken keresztül szereztek a rezidenciát védő harcosok utánpótlást és ellátmányt. Umar al-Hariri, a lázadók egyik hadvezére az Asarq al-Avszat újságnak júniusban azt mondta, hogy információik szerint az épület alatt 30 kilométernyi alagúthálózat található.

Forrás: MTI/EPA/Marco Salustro
Lázadó zászló az emlékművön

A komplexumot még az 1980-as években erősítette meg Kadhafi külföldi építészek segítségével. A Washington Post szerint nyugatnémet mérnökök erődítették meg, hogy nagy támadásokat is ki tudjanak védeni. A komplexumot körbekerítő falon érzékelők, riasztók, távirányítású kamerák voltak elhelyezve, amelyek folyamatosan figyelték a környező utakat - írja a lap a Kadhafiról szóló könyvre hivatkozva. A könyv szerint a komplexumot egy 100 méter magas kommunikációs antenna képe uralta, amellyel Kadhafi kapcsolatot tarthatott az ország különböző részein található katonai parancsnokaival. A brit Telegraph szerint az épületek alatti bunkerek még egy atomtámadást is kibírtak volna.

Aranypuska és golfmobil

A komplexumot a NATO gépei hónapok óta támadták, az itt található háromemeletes irányítóközpontot egy cirkálórakéta már márciusban félig lerombolta. Kedden a bejutó felkelők kezdtek pusztításba és fosztogatásba: a Guardian képei szerint egy fegyveres például a lázadók zászlajával mászott fel az amerikai bombázás emlékére állított szoborra.

A BBC-nek nyilatkozó lázadók szerint a felszínen megtisztították a komplexumot, de ha vannak a föld alatt bunkerek, ott még rejtőzhetnek kormánypárti katonák. Egy másik fegyveres ugyanakkor azt állította, hogy már Kadhafi hálószobájába is bejutott, és zsákmányolt egy vastag arany nyakláncot, valamit Kadhafi katonai parádékon viselt egyik díszsapkáját.

Más felkelők nagy műanyag ládákat zsákmányoltak, amelyekben vadonatúj puskákat találtak, egy férfi pedig egy aranyból készült puskával tért vissza az egyik helyiség átkutatása után. A felkelők Kadhafi golfmobilját is előhozták, és azzal furikáztak a terepen, mások pedig egy aranyozott Kadhafi-szobor fejével fociztak az udvaron.