Feloszlatták kormányukat a líbiai lázadók

Vágólapra másolva!
Feloszlatták hétfőn vezető testületüket a líbiai lázadók, mert eljárásbeli hibákat követtek el katonai vezetőjük, a két hete meggyilkolt Abdel-Fattah Júnisz tábornok elleni merénylet körülményeinek kivizsgálásakor.
Vágólapra másolva!

A felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsának (ÁNT) egyik tagja közölte, hogy a lázadók egyfajta kormányaként működő 14 fős végrehajtó bizottságot azért oszlatták fel, mert eljárásbeli hibákat követett el Abdel-Fattah Júnisz tábornok elleni merénylet körülményeinek kivizsgálásakor.

Az új összetételű bizottság megalakításával a testület eddigi vezetőjét, Mahmúd Dzsibríl "kormányfőt" bízta meg az ÁNT.

A fegyveres felkelést irányító katonai parancsnok 12 nappal ezelőtt tisztázatlan körülmények között gyilkosság áldozata lett.Szemtanúk korábbi közlése szerint bajtársai ölték meg a líbiai lázadók katonai vezetőjét, akit árulás gyanúja miatt vetetett őrizetbe az líbai Átmeneti Nemzeti Tanács. A tábornok alatt szolgáló egyik tiszt, Mohamed Aguri elmondta, hogy jelen volt, amikor a Február 17. Forradalom Mártírjainak Brigádja nevű csoportnak - a lázadók félhivatalos belbiztonsági erejének - a harcosai szerda hajnalban letartóztatták és elvitték felettesét a hadműveleti szobából a Bengázitól 150 kilométerre délre fekvő Zuejtina városban. (Az esetről itt olvashat részletesebben.)

A líbiai lázadók táborán belül mély szakadék húzódik a Kadhafitól elpártolók és a Kadhafi-rendszerrel soha együtt nem működők között. Elemzők korábban úgy vélték, hogy az esetleges belső leszámolás megkérdőjelezné az Átmeneti Nemzeti Tanács hitelességét, s kellemetlen helyzetbe hozná a lázadókat támogató országokat. Abdel-Fattah Júnisz évtizedekig állt Kadhafi szolgálatában. Belügyminiszterként februárban pártolt el tőle és állt át a lázadók oldalára, ami olyan reményeket ébresztett a nyugati országokban, hogy a növekvő és erősödő ellenzék távozásra tudja kényszeríteni Moammer Kadhafit. A lázadók vegyes érzelmekkel viseltettek Júnisz iránt: egyesek dicsérték az átállásért, mások viszont gyanakvással fogadták, mint Kadhafi régi szövetségesét.