Huszonöt év börtönre ítélték a szlovákiai magyar politikus gyilkosát

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen huszonöt év börtönt kapott a Basternák László megölésével vádolt K. István csütörtökön Pozsonyban, a vádlott fellebbezett. A szlovákiai magyar politikust tavaly nyáron a saját háza előtt lőtték le, a bíróság szerint a vádlott pénzért ölte meg Basternákot.
Vágólapra másolva!

Huszonöt éves szabadságvesztésre ítélte a bazini Különleges Büntetőbíróság K. Istvánt, aki tavaly júliusban a vád szerint meggyilkolta Basternák László szlovákiai magyar politikust, Ógyalla főellenőrét és volt polgármesterét - közölték csütörtökön Pozsonyban.

A bírósági döntés még nem jogerős, mert az elítélt fellebbezett. A hatályos törvények szerint az ilyen gyilkosságért a vádlott akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatott volna. "K. István pénzért gyilkolt, tehát tettének anyagi indokai voltak. Értelmes ember, és van remény, hogy megjavul" - indokolta a döntést a bíróság.

Basternák Lászlót, aki Ógyalla város főellenőre, Nyitra megyei képviselője és a Magyar Koalíció Pártjának révkomáromi járási elnöke volt, 2010. július 9-én este lőfegyverrel ölték meg a háza előtt.

A vádlott végig tagadta, hogy ő lett volna a gyilkos, de a bíróság bizonyítva látta az esetet. Nyilvánosan máig nem közölték, mi volt a gyilkosság indítéka. Többségi vélemény, hogy Basternákot főellenőri tevékenysége miatt ölhették meg. Hogy konkrétan miért, azt nem tudni.

Basternák László az előző év júliusában a feleségével sétált a háza előtti udvaron, amikor egy autóból kiszálló ismeretlen sörétes puskával fejbe lőtte. A magyar politikus a helyszínen meghalt. Basternákra néhány hónappal a gyilkosság előtt is rálőttek. Az eset után a politikus félni kezdett, ezért saját fegyvert és golyóálló mellényt is vásárolt, de a fegyvert soha, a mellényt pedig csak néha hordta.