"Győzelemig vagy halálig" - Kadhafi hangfelvételen üzent

A Kadhafi-rezsim bukása, Líbia, Líbia, polgárháború, líbiiai zavargások
Vágólapra másolva!
Moammer Kadhafi líbiai vezető egy szerda hajnali hangfelvétel szerint ígéretet tett a "győzelemre vagy halálra" abban a harcban, melyet megfogalmazása szerint az agresszió ellen vív. Kadhafi szerint a lázadók által kedden elfoglalt bunkerének elhagyása taktikai lépés volt, de azt továbbra sem tudni, hol van.
Vágólapra másolva!

Egyelőre továbbra sem tudni, hogy hol tartózkodik Moammer Kadhafi líbiai vezető, de egy tripoli rádióban szerda kora reggel sugárzott hangfelvétel szerint visszavonulása a Bab al-Azizia nevű bunkeréből taktikai lépés volt - számol be az BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Az a felvételből nem derül ki, hogy Kadhafi mikor hagyta el a bunkert.

Kedden kora este foglalták el a lázadók Kadhafi tripoli főhadiszállását. A Báb el-Azizíja épületegyüttest védő katonák egy órán át tartották a létesítményt, majd feladták az ellenállást. Néhány órával később a lázadók közölték, hogy sem a líbiai vezető, sem fiai nem voltak a főhadiszálláson.

A lázadók már Kadhafi bukását ünneplik a fővárosban, bár a BBC tudósítója szerint az igazi ünneplés csak akkor kezdődhet el, ha Kadhafit és családtagjait megtalálják. A BBC szerint sok helyi még mindig óvatos, mert nem tudja, hogy a Kadhafi-rezsim mit fog csinálni.

Kadhafi a fevéltel tanúsága szerint azt ígérte, hogy a hozzá hű erők "a győzelemig vagy a halálig, de ellenállnak az agressziónak". Az al-Rai televízió azt ígérte, hogy hamarosan közzéteszi teljes terjedelmében Kadhafi nyilatkozatát, amelyből egyelőre csak részleteket ismertetett. A rádióban élőben (telefonon) megszólalt a kormányszóvivő is, aki szerint hatezer önkéntes érkezett Líbiába, hogy Kadhafi mellett harcoljon.