Legalább hetvenöten meghaltak Irakban egy összehangolt támadássorozatban

robbantásos merényletek, Irak, Kirkuk, országszerte 54 halott
Vágólapra másolva!
Bombák robbantak több helyszínen is abban az összehangolt iraki támadássorozatban, amelyben legalább 75-en, többségükben civilek haltak meg. A támadást egyelőre senki nem vállalta magára, az amerikai kontingens szóvivője szerinte korai lenne még a találgatás.
Vágólapra másolva!

Mintegy 15 városban követtek el pokolgépes támadást hétfőn Irakban, az összehangolt merényletsorozatban legalább 75-en haltak meg, és több mint 250-en megsebesültek - írja az amerikai CNN hírcsatorna online kiadása. Több mint húsz bomba- és fegyveres támadásról érkezett hír, sok ezek közül rendőrségi és biztonsági erőket ért, de a célpontok többsége civil volt. Legalább 37-en akkor vesztették életüket, amikor egy autóba, majd egy út szélére helyezett bomba felrobbant a zsúfolt bevásárlóutcán Kit városában a reggeli csúcsforgalomban. Az iraki belügyminiszter közleményében azt írja, "gyilkosok és bűnözők újra ártatlan civilek ellen indítottak támadást". A miniszter azt kérte a biztonsági erőktől, hogy ne engedjék a gyilkosokat levegőt venni, amíg nem végeznek velük.

Az Irakban állomásozó amerikai haderő szóvivője azt mondta, túl korai lenne még találgatásokba bocsátkozni arról, hogy ki, illetve kik állhatnak a támadás mögött. Egy dzsihádista honlap azt írta, hogy dicsőítik a támadásokat, "amelyek a síiták, a keresztények és a hitehagyott Ébredők Tanácsa ellen irányultak". A tanács korábbi szunnita harcosokból áll, akiket most az iraki kormány fizet. A támadások néhány héttel azután történtek, hogy az iraki politikai vezetők megegyeztek abban, hogy az amerikai hadsereg egy kisebb kontingense a 2012. január elsejei kivonulási határidő után is maradjon az országban. A belügyminisztérium képviselői megtiltották az embereknek, hogy a nyílt utcán parkoljanak azokban a városokban, amelyeket megtámadtak, mivel újabb támadásoktól tartanak.

Forrás: AFP/Marwan Ibrahim
Legalább 75-en meghaltak és 250-en megsebesültek a hétfői iraki támadássorozatban. Kattintson a fotóra!