Orvlövészektől rettegnek a felkelők kezére került Tripoliban

Vágólapra másolva!
A kórházak tele vannak holttestekkel, alig van víz, és orvlövészek lőnek válogatás nélkül mindenkire - jelentette Tripoliból az MTI kiküldött tudósítója. A líbiai főváros kihalt, csak a főútvonalakon látni fegyveres férfiakat, illetve esetenként fiatal fiúkat is.
Vágólapra másolva!

Bár Tripoli nagy részét a felkelők ellenőrzik, még mindig vannak Kadhafi-párti orvlövészek, akik válogatás nélkül tüzelnek mindenkire a városban - jelentette a líbiai fővárosból az MTI Hírcentrum kiküldött tudósítója, aki szerint Tripoli határát elérve szinte folyamatosan hallani a lövések hangját. Ezek főként a felkelők által a levegőbe leadott, cél nélküli lövések, de néha egy-egy robbanás és a nehézfegyverek robaja is hallható.

A városban lévő rengeteg külföldi újságíró közül többen is beszámoltak arról az MTI Hírcentrum munkatársainak, hogy még a biztonságosnak tartott - a felkelők által ellenőrzött - területeken is mindennap megölnek embereket a Kadhafihoz hű erők. Egy angol újságíró azt mondta, hogy a kórházak is tele vannak holttestekkel, mert nincs elegendő orvos, sem más egészségügyi személyzet, így még azok is meghalnak, akiket meg lehetett volna menteni.

Tripoli a ramadánt záró ünnepnap miatt nappal szinte kihalt, csak a főútvonalakon felállított ellenőrzőpontokon látni fegyvereseket. A felkelők általában AK-47-es vagy egyéb gépkarabéllyal vannak felszerelkezve, de sok embernél sörétes vadászpuskát lehet látni. A felkelők gyerekeket is felfegyvereztek, köztük 14-15 éves fiúkat.

Az ellenőrzőpontok voltaképpen torlaszok, az útra hordott földből, szemétből és roncsokból állnak; úgy helyezték el őket az úttesten, hogy csak lassan tudjanak elhaladni közöttük az autók. A felkelők mindenkit megállítanak, sok autót át is kutatnak. Kilométerenként lehet találkozni ilyen úttorlaszokkal a főútvonalak mentén, és a környező utcák is le vannak zárva, hogy ne lehessen kikerülni az ellenőrzést.

A városban folyamatosan cirkálnak a felkelők autói, általában terepjárók, amelyeknek a platójára nehézfegyvereket - légvédelmi ágyúkat, géppuskákat, rakétavetőket és lövegeket - állítottak. Az MTI Hírcentrum munkatársait szállító sofőr szerint a fegyverek elsősorban a fegyverraktárak kifosztásából származnak, de sokat kaptak a felkelők Franciaországtól és az Egyesült Arab Emirátusoktól is.

Ivóvíz nemigen van a fővárosban, mert elzárták a közműveket, és már a palackozott víz is fogyóban van. Akadozik az áramszolgáltatás, és nem lehet szállodai szobát kapni, mert rengeteg a menekült és a világ minden tájáról érkezett újságíró. A felkelők azonban bizakodóak, ha kamerát vagy fényképezőgépet látnak, azonnal integetni kezdenek, és a győzelem jelét mutatják. A házakon is mindenhol Kadhafit pocskondiázó, a forradalmat éltető rajzokat, feliratokat lehet látni; egy falfirka szerint "A líbiai a világ legjobb forradalma".