Támadást indított a török légierő az észak-iraki kurd bázisok ellen

Vágólapra másolva!
Légitámadással válaszolt Törökország arra, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tizenkét török katonát ölt meg. Az észak-iraki kurd légvédelmet harminc repülőgép támadta.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású támadást indított a török hadsereg a kurd lázadók állásai ellen Észak-Irakban - közölte csütörtökön a török főparancsnokság. A bejelentés szerint a török légierő hatvan bevetést hajtott végre, a tüzérség pedig előzőleg 168 célpontot támadott szerda éjjel a török-iraki határ térségében, valamint a török területtől délre, az iraki-iráni határhoz közel fekvő Kandil-hegységben.

A török biztonsági erők közlése szerint összesen harminc repülőgép támadta két hullámban a kurd légvédelmet és a lázadók rejtekhelyeit, köztük azokat a táborokat, amelyekben a PKK vezérkarát sejtették.

A második hullámban hat F-16-os vadászgép szállt föl Diyarbakir repülőteréről csütörtökön hajnalban. Minden gép sértetlenül visszatért a támaszpontra. Az akció során ügyeltek rá, hogy megkíméljék a polgári lakosságot - közölte a török hadsereg.

Csütörtökön Ankarában Abdullah Gül államfő vezetésével ülést tart a nemzetbiztonsági tanács. A hadművelet válasz arra, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei a napokban Délkelet-Törökországban két rajtaütésben megöltek összesen 12 török katonát. Ankara szerint a PKK észak-iraki táborokból kiindulva hajtja végre akcióit.

A török hadsereg közleménye szerint a légitámadásokat addig folytatják, amíg hatástalanítják a lázadók ütőerejét. A kurd lázadók legutóbbi támadásai miatt a török kormányon mind nagyobb a nyomás, hogy hatékony stratégiát dolgozzon ki a PKK ellen - írta a BBC brit közszolgálati médium isztambuli tudósítója. Már felvetődött, hogy a rendőröket is bevetik a lázadók ellen, a kormány bírálói szerint azonban a hadsereg sokkal felkészültebb a hasonló akciókra.

A kiéleződő konfliktus miatt nem sok az esély a két évvel ezelőtt kezdődött béketárgyalásokra sem. A terrorszervezetként minősített PKK 26 éve indított felkelést a kurd önrendelkezésért Törökország ellen, az erőszakban több mint negyvenezren haltak meg.