Zászlókkal, dudálással ünnepelték Budapesten a líbiai felkelők győzelmét

Vágólapra másolva!
A líbiai lázadók győzelmét ünnepelte egy Budapesten felvonuló, néhány autóból álló konvoj. A líbiai lázadók átmeneti tanácsát a magyar kormány is elismerte Líbia törvényes képviselőjének.
Vágólapra másolva!

A líbiai felkelők zászlóival díszített konvojban vonult fel Budapesten néhány autó, hogy a Líbiában mintegy fél éve dúló polgárháború végét és a lázadók győzelmét ünnepelje. Az ünneplők este hét után hat autóval haladtak végig a város utcáin. A kocsik ablakain, hátulján, tetején is a Kadhafi-éra előtti líbiai királyság piros-fekete-zöld zászlói voltak kifeszítve.

A felvonulók a piros lámpáknál megállva ki is szálltak az autókból, menet közben pedig a kocsik ablakán kihajolva, a zászlókat lobogtatva ünnepeltek - jelentette az [origo] munkatársa a XI. kerületből. Az apró konvoj hangos dudálással és éljenzéssel haladt, akár egy esküvői menet.

A Külügyminisztérium kedden közölte, hogy a magyar kormány is elismerte a líbiai lázadók átmeneti tanácsát Líbia törvényes képviselőjének. Martonyi János külügyminiszter már március óta kapcsolatban van a lázadók vezetőivel, és miniszteri megbízottat is küldött a felkelés fészkének számító Bengáziba. A Tripoliban található magyar nagykövetség is a felkelők által ellenőrzött területre került, így az utolsó európai kapocsnak számító külképviselet befejezte közvetítő munkáját.

A líbiai felkelők azt állítják, hogy Líbia területének 95 százaléka van az ellenőrzésük alatt. Musztafa Abdul-Dzsalíl, a felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője hangsúlyozta, hogy a Kadhafi-érának vége, bár elismerte, hogy vannak még ellenállási gócok Tripoliban, és jelentős kormányerőket vontak össze Szirtnek, az államfő hagyományos védőbástyájának a térségében.