Amnesty: Háborús bűnöket követtek el a felkelők Líbiában

Vágólapra másolva!
Több tucat kadhafista katonát "lőttek agyon, vagy lincseltek meg" a líbiai felkelők a hatalomért vívott harcban. Az Amnesty International jelentése szerint a felkelőknél lényegesen komolyabb bűnöket követtek el Kadhafi erői a harcok során.
Vágólapra másolva!

A Kadhafi-rezsim megdöntéséért harcoló líbiai felkelők önkényes emberöléseket és kínzásokat hajtottak végre - derült ki az Amnesty International (AI) kedden közzétett jelentéséből. A jogvédő szervezet több mint százoldalas dokumentuma három hónapon át végzett vizsgálatok eredményeit összegzi. Mint rámutat, nem tesz egyenlőségjelet a Kadhafi-rezsim rémtettei és a lázadók által elkövetett törvénytelenségek közé. Az előbbiek súlyosabbak, számuk jóval nagyobb, és összességükben kimeríthetik az emberiség elleni bűncselekmény fogalmát.

Mindazonáltal a líbiai felkelők bűntettei sem nevezhetők jelentéktelennek: egyes esetekben háborús bűncselekménynek minősíthetők, jóllehet kisebb mértékűek a rezsim hívei által elkövetett visszaéléseknél - mutat rá az AI jelentése. A konkrét esetek közül kiemeli, hogy az ellenzék hívei április és július között "önkényesen megölték" Kadhafi több mint egy tucat támogatóját, illetve biztonsági emberét.

Az ország keleti részének meghódítása után a felkelők több tucat kormánykatonát és feltételezett külföldi zsoldost "lőttek agyon, akasztottak fel vagy lincseltek meg" anélkül, hogy bármilyen módon felelősségre vonták volna őket ezért.

A jelentés szerint mind a kormányerők, mind a lázadók szították a fajgyűlöletet és az idegengyűlöletet, miáltal a líbiai lakosság dühe a fekete-afrikaiak ellen fordult. Utóbbiak egyre gyakrabban váltak támadások, rablások és bántalmazások elszenvedőivé.