Az iszlám jogfelfogás alapján szervezik újra Líbiát

Vágólapra másolva!
Néhány minisztérium és nagykövetség élére nőket neveznek majd ki az újjászerveződő Líbiában, amely az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke szerint nem fog letérni a mérsékelt iszlám által megkövetelt útról.
Vágólapra másolva!

A líbiai felkelők vezetője olyan szociális jogállam felépítését ígérte a népnek, amelyben a törvénykezés alapját a saría, vagyis az iszlám jogfelfogás fogja képezni. Tripoliban mondott első nyilvános beszédében Musztafa Abdel-Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke leszögezte: "Nem fogadunk el semmiféle szélsőséges ideológiát, legyen az akár jobb-, akár baloldali. Muzulmánok vagyunk, a mérsékelt iszlám követői, és erről az útról nem fogunk letérni."

Abdel-Dzsalíl, akinek hétfő esti beszédét több ezres tömeg hallgatta a fővárosi Mártírok terén, elítélte a gyűlöletet és az irigységet. Egyúttal óva intette hallgatóságát az önbíráskodástól, figyelmeztetve az embereket, hogy az a forradalom bukásához vezethetne.

Az ÁNT vezetője beszédében köszönetet mondott a NATO-nak, az Egyesült Államoknak, továbbá számos európai és arab országnak azért a támogatásért, amelyet a polgárháború idején nyújtottak a líbiai felkelőknek. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy az "új Líbia" kiemelt figyelmet fog fordítani a nőkre és a fiatalokra. Mint hozzátette, néhány minisztérium és nagykövetség élére nőket fognak kinevezni.

Az ígéret alkalmasint reagálás volt az ENSZ részéről elhangzott felhívásra. Morten Wetland, Norvégia ENSZ-nagykövete az új líbiai alkotmány tervezetéről szólva kijelentette: "Tudjuk, hogy ez csak ideiglenes, előzetes dokumentum. Mindazonáltal hiányoljuk, hogy nem veszi tekintetbe a mai kor igényeit, például azt, hogy a politika nem csak a férfiakra tartozik."