Nem tanúskodik Mubarak tárgyalásán a hadsereg főparancsnoka

Vágólapra másolva!
Biztonsági ügyekre hivatkozva nem tesz tanúvallomást a Hoszni Mubarak egykori egyiptomi elnök elleni perben az Egyiptomot jelenleg vezető fegyveres erők főparancsnoka. Az országban szombaton hirdettek ki rendkívüli állapotot, miután tüntetők megrohamozták az izraeli nagykövetséget.
Vágólapra másolva!

Nem tud megjelenni és tanúvallomást tenni a Mubarak-per vasárnapi tárgyalásán az egyiptomi fegyveres erők főparancsnoka, ideiglenes államfő, mert az ország biztonsági ügyeivel kell foglalkoznia - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió. Egyiptomban szombaton hajnalban hirdettek rendkívüli állapotot, miután éjszaka több ezer tüntető gyűlt össze az izraeli nagykövetség előtt Kairóban, és mintegy harminc embernek sikerült betörnie az épületbe.

Mohamed Huszein Tantávi tábornok február 11-én vette át az ország vezetését a lemondásra kényszerült Hoszni Mubaraktól. Az előző húsz évben Mubarak védelmi minisztere volt, és ezt a tisztséget megőrizte az új kormányban is.

A tábornok beidézését Mohamed Damati, a januári-februári felkelést megtorló fegyveres akciók áldozatainak családjait képviselő ügyvédek közös képviselője kérte a bíróságtól, miután Mubarak perének hétfői, harmadik tárgyalásán egyik beidézett tanú sem tette a volt államfőt felelőssé a demokráciát követelő tüntetők lövetéséért.

A pénteki zavargások miatt az izraeli nagykövetet ki kellett menekíteni az országból, csak a helyettese maradt az egyiptomi fővárosban. Ron Szofer, az izraeli kormány egyik szóvivője szombaton bejelentette, hogy Jichák Levanon nagykövet visszatér kairói állomáshelyére, mihelyt az egyiptomi hatóságok szavatolják az izraeli külképviselet biztonságát. Az egyiptomi kormány szombaton garantálta a diplomáciai képviseletek biztonságát.