Tanúként fogják meghallgatni Mubarak perében a hadsereg főparancsnokát

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi közvélemény szerint a katonai vezető vallomása kulcsfontosságú lehet annak megállapításában, hogy Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök adott-e parancsot a hatalma ellen tüntetők lövetésére.
Vágólapra másolva!

Tanúként idézte be Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök perében az országot irányító legfelső katonai tanács vezetőjét és mások mellett Mubarak volt alelnökét is a kairói bíróság elnöke, ami jelentős fordulatot hozhat az ügyben.

Az ügyészség és a védelem együttesen indítványozta, hogy hallgassák meg Mohamed Huszein Tantávi marsallt, a fegyveres erők főparancsnokát, aki korábban húsz éven át Mubarak védelmi minisztere volt. A döntés megfelelt a februári egyiptomi forradalom áldozatait, illetve családjaikat képviselő ügyvédek kérésének is.

Tantávi után, aki szeptember 11-én, vasárnap jelenik meg a bíróság előtt, másnap a hadsereg vezérkari főnöke, Szami Enan is tanúvallomást kell tegyen. Meghallgatásukra nemzetbiztonsági okokból zárt ajtók mögött kerül majd sor. A rákövetkező napokon a titkosszolgálatok volt főnökével, Omár Szuleimannal - aki Mubarak bukása előtt rövid ideig alelnök is volt -, majd Manszúr el-Eszavi volt belügyminiszterrel és hivatali utódjával, Mahmúd Vagdival folytatják a meghallgatások sorát.

Az egyiptomi közvélemény jelentős része úgy gondolja, vallomásuk kulcsfontosságú lehet annak megállapításában, hogy Mubarak adott-e parancsot a hatalma ellen tüntetők lövetésére. A vádirat szerint Mubarak és legfőbb biztonsági tanácsadója, Habíb el-Adli egykori belügyminiszter adott ki olyan parancsot, amely megengedte, hogy éleslőszerrel lőjenek a békés tiltakozók közé, akik közül közel 850-en vesztették életüket. A három héten át tartó tüntetéssorozat végül február 11-én Mubarak bukásához vezetett.

A tárgyalási nap - amelyre ismét hordágyon tolták be a kórházi ápolásra szoruló, 83 éves Mubarakot - más drámai fordulattal is szolgált. Az ügyészség egyik tanúja ellen vallomása közben vádat emeltek hamis tanúzás miatt, miután egy sor korábbi tanúval szemben is megfogalmazódott a gyanú, hogy megváltoztatták vallomásukat.

Az ügyészeket szemmel láthatóan kínos helyzetbe hozta, amikor a per civil résztvevőinek képviselői közölték: négy addigi tanú - mindannyian a nagyhatalmú biztonsági szervek vezetői - olyan vallomást tettek, amelyek ellentmondanak korábbi, eskü alatt tett nyilatkozataiknak. Mind azt állították a bíróság előtt, nem volt tudomásuk arról, hogy a Mubarak megbuktatását eredményező tüntetések szétverésére tűzparancs lett volna kiadva.