Vegyi fegyverek kerültek a líbiai lázadók kezére

Vágólapra másolva!
A felkelők birtokába került a Kadhafi-rezsim által felhalmozott vegyi fegyverek egy része. A mustárgázt Tripolitól 600 kilométerre délre őrzik egy vegyi üzemben.
Vágólapra másolva!

A líbiai lázadók kezére került a Kadhafi-rezsim által felhalmozott vegyifegyverkészlet egy része - írta a berlini Der Tagesspiegel. A lap szerint nyugati titkosszolgálatok - műholdfelvételek alapján - megerősítették, hogy a líbiai mustárgázkészlet "a felkelők birtokában és ellenőrzése alatt" van. A helyszín a Tripolitól 600 kilométerrel délre fekvő Ruvágha vegyipari üzem. A NATO a levegőből tartja megfigyelés alatt az üzemet.

Arra nincsenek megbízható adatok, hogy mennyi mustárgázzal rendelkezik Líbia. Amikor csatlakozott a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezményhez, a Kadhafi-rezsim 23 tonnában jelölte meg a készlet nagyságát. Külföldi szakértők abból indulnak ki, hogy ma a fenti mennyiség mintegy fele állhat rendelkezésre. A mustárgázzal töltött lövedékeket és gránátokat viszont még Kadhafi uralkodásának idején megsemmisítették.