Vágólapra másolva!
Kadhafi bújkáló fia közvetítőkön keresztül azt üzente az őt emberiség elleni bűntettekkel vádoló ügyészeknek, hogy ártatlan. A bíróság nem tudja, hol van Szeif al-Iszlám.
Vágólapra másolva!

Közvetítőkön keresztül beszélt Kadhafi egyik fiával a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Luis Moreno-Ocampo. "Vannak olyan emberek, akik kapcsolatban vannak vele, és kapcsolatban vannak olyanokkal is, akiket mi ismerünk, szóval nincs közvetlen kapcsolatunk hozzá" - mondta az ügyész. Szerinte az emberiség elleni bűntettekkel vádolt Szeif al-Iszlám a közvetítőkkel azt üzente, hogy ártatlan. Az ügyész szerint Kadhafi fiát a líbiai konfliktus idején elkövetett bűnökért fogják bíróság elé állítani.

A 39 éves Szeif al-Iszlám hónapok óta bújkál. A legutóbbi hírek szerint a korábban apja utódjaként számon tartott Szeifet egy Niger felé tartó konvojban látták, a Kadhafihoz hű erőkkel menekült - írja a BBC. Ezt az információt azonban nem erősítették meg, és az ICC nem tudja, hogy jelenleg hol van Szeif. A nemzetközi főügyész egy korábbi közleményben azt írta, hogy "informális csatornákon" keresztül úgy tudják, hogy zsoldosok ajánlották fel Szeif al-Iszlámnak, hogy egy olyan országba szállítják, amely nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság alapokmányát, tehát nincs kiadatási kötelezettsége.

A BBC szerint az ügyész most azt írta, hogy a közvetítő, akiben nagyon megbíznak, azt mondta, hogy Szeif be akarja bizonyítani ártatlanságát, és kíváncsi a következményekre.

Arról, hogyan halt meg a Líbiát negyven éven át vezető Moammer Kadhafi, itt olvashat bővebben.