Fogolycserével szabadulhat a Hamász fogságából az izraeli Gilád Salit

Vágólapra másolva!
Egyiptomi közvetítéssel egyeztek meg a fogolycseréről az izraeliek és a palesztinok. Az öt éve a Hamász fogságában lévő Gilád Salit novemberben szabadulhat, cserébe több száz, izraeli börtönben ülő palesztin nyeri vissza a szabadságát.
Vágólapra másolva!

Az izraeli miniszterelnök bejelentette kedd este, hogy "ha minden a tervek szerint alakul", néhány napon belül "épen és egészségesen" visszatérhet családjához Izraelbe Gilád Salit, az izraeli hadsereg tizedese.

Benjámin Netanjahu elmondta: bemutatta kormánya tagjainak azt a fogolycsere-megállapodást, amelynek szövegéről múlt csütörtökön született megállapodás, és amelyet kedden írtak alá. Az egyiptomi közvetítéssel tető alá hozott egyezség értelmében több száz - egyes hírek szerint ezer -, izraeli börtönben ülő palesztin nyeri vissza a szabadságát.

A 24 éves, francia-izraeli állampolgárságú katonát 2006-ban fogták el a Gázai övezet határán palesztin szélsőségesek, fogva tartásának pontos helyszíne azóta sem ismert. Fogsága alatt mindössze három levelet, egy hang- és egy videoüzenetet küldhetett családjának. 2009 októbere óta nem adhatott életjelet magáról.

A Hamász június 25-én egy keltezés nélküli, mindössze 39 másodperces videofelvételt mutatott be újságíróknak, amelyen Salit, valamint egy húsz éve eltűnt izraeli pilóta látható. A Hamász fegyveres szárnya azt követelte az öt éve elhurcolt izraeli katonáért cserébe, hogy Izrael engedjen szabadon börtöneiből ezer palesztint.

A tárgyalások azonban eddig megfeneklettek a rabok személyének és a csere helyszínének kérdésén. Jelenleg mintegy 5500 palesztin raboskodik Izraelben. Salit elrablásának következményeként rendelte el Izrael a Gázai övezet zárlatát, amelyet a Hamász hatalomra kerülése után még tovább szigorított.