Lényeges ügyekben már nem dönthet a szlovák kormányfő a választásokig

Vágólapra másolva!
A márciusi előre hozott parlamenti választásig, illetve az új kormány felállásáig ügyvezető kormányfői feladatokkal bízta meg Iveta Radicovát a szlovák államfő. A bizalmi szavazáson megbukott miniszterelnök hivatalos visszahívása, illetve új megbízatása pusztán formalitás volt. Robert Fico ellenzéki pártvezető szerint az átmeneti kormány egyetlen feladata, hogy "fűtsön és világítson".
Vágólapra másolva!

Ivan Gasparovic szlovák államfő visszahívta tisztségéből Iveta Radicová miniszterelnököt, majd a márciusi előre hozott parlamenti választásig, illetve az új kormány felállásáig ügyvezető kormányfői feladatokkal bízta meg. Szlovákiában azért van szükség átmeneti kormányra, mert az Iveta Radicová vezette kabinet a két hete az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott.

A miniszterelnök hivatalos visszahívása, illetve új megbízatása pusztán formalitás volt. A kormány miniszterei szintén távoztak, majd módosult jogkörökkel a választásig folytatják munkájukat. A hivatalos aktuson mindössze Pavol Hrusovsky, a parlament elnöke volt jelen.

Az átmeneti kormány csak jelentősen korlátozott jogkörökkel és az államfő szigorú ellenőrzése alatt fog működni, és semmiféle lényeges belpolitikai, külpolitikai gazdasági és társadalmi ügyben nem hozhat döntést. Több kérdésben csak az államfő előzetes hozzájárulásával intézkedhet. Robert Fico ellenzéki pártvezető szerint az átmeneti kormány egyetlen feladata, hogy "fűtsön és világítson". Fico korábban felvetette, hogy Radicová maradjon az ügyvivő kormány élén, mivel szerinte nem lenne reális, hogy a választásig teljesen új kormány alakuljon.

Iveta Radicová kormánya 15 hónapig volt hivatalban, és a kormányprogramba foglalt társadalmi és gazdasági reformok döntő részét nem tudta megvalósítani. A kormánykoalíció négy pártja - Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Szabadság és Szolidaritás (SaS), Híd - több kérdésben csak nehezen tudott közös nevezőre jutni, és minden területen az eredeti javaslattól erősen eltérő megoldások születtek.

Ez a kisebbségi kérdésre is érvényes, amelyet a Bugár Béla vezette Híd-Most magyar-szlovák párt szorgalmazott elsősorban. A koalíciónak az ígéretek ellenére, a belső ellentétek miatt egyebek között nem sikerült módosítania a Fico-féle állampolgársági törvényt, amely a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre válaszul született meg. A törvény alapján az a szlovák állampolgár, aki más állampolgárságot is felvesz, azonnal elveszíti az eredetit. Nem a Híd elképzelései szerint módosult a kisebbségi nyelvhasználati törvény sem.

Az idő előtti parlamenti választás jövő év március 10-én lesz Szlovákiában.